top of page

Førjulstur etter sjøørreten

Etter en lengre periode med enten vind, regn eller kulde passet det endelig å ta en tur på vannet igjen. Det var jammen på tide også siden forrige fisketur var helt tilbake til 21. oktober og båten har ligget i Horten siden 12. november. Til gjengjeld har jeg hatt god tid til å kjøre meg kjent med sjøkart og lese meg opp på fiskeplasser både i Vestfold og Østfold. Vinterens satsing blir primært etter sjøørret og det var også det jeg satset på  idag.

Planen var å ta med meg Jonas slik at vi kunne være to i båten da autopiloten fortsatt ikke er ferdig montert. Men så var det det der med tenåringer og det og stå opp tidlig...så da ble det bare meg denne gangen.

Pakket bilen i 8 minus og må innrømme at jeg var litt usikker på hvor gøy dette egentlig kom til å bli..

Klar for tur på vannet. Ikke ofte det skjer i desember.
Stengene klare i fiskestangboksen.

Fremme ved gjestehavna i Horten var temperaturen steget til "behagelige" -2 og det var bare å fyre opp Ebersprächeren og begynne å fjerne det lille som var av snø og is.

Båten hadde klart seg fint siden sist den.
Noe is og litt snø i lufta...

Må si den dieselvarmeren gjør utrolig mye, selv med hele bakveggen på kalesja fjernet varmer den nok til at man ikke fryser ved førerposisjonen.

Mens båten ble varm rigget jeg klar to stenger, en med en Rapala Scatter Rap 11cm i farge GFR (orange/gul) og en med en Lappia 12cm i blå og sølv. Planen var å kjøre med dyprigg i dag i håp om å treffe sjøørreten litt dypere nå som det er blitt litt kaldere i vannet, mellom 7 og 8 grader var det i dag. Dette blir mest prøving og feiling for min del da jeg har drevet svært lite med dorging etter sjøørret vinterstid tidligere.

Ferdig rigget og på vei ut fra Horten.

Fremme ved søndre Jeløy satte jeg ene stanga ned på 10m mens den andre gikk på ca. 4-5m dyp. Jeg hadde på forhånd satt opp Navionicskartet til å markere dybde mellom 10m og 15m så det var lett å holde seg på riktig dyp. Det skjedde lite første timen, men til gjengjeld rakk jeg å fortære frokosten samt et par kopper kaffe.

Helt ok med kaffe og dieselvarmer.
Da er det bare å vente...

Når klokka hadde passert 11.30 hadde det fortsatt ikke skjedde annet enn at jeg hadde kjørt dypriggloddet i et teinetau og fått hilset på Bastøferga. Bestemte meg da for å forflytte meg lenger sørover i retning Larkollen og Eldøya.

Bastøferga.

Jeg startet opp å dorge igjen ved Årefjordbåen og det var helt klart mer byttefisk her. Traff på flere stimer som stod nede på 8-10m men ikke noen større fisk å se på loddet. 

Noe byttefisk var det å se innimellom.

Da jeg passerte Svartskjær rett før Stangarholmen dukket det på nytt opp endel byttefiskstimer og like etterpå smalt det i ene stanga på dypriggen fulgt at en herlig lyd fra knarren. Endelig! Etter en relativt kort kamp kunne løfte en pen sjøørret opp i båten. Fisken i seg selv var ikke stor, drøye 38cm. Minstemålet er 35cm så den ble med hjem da ene kroken satt i gjellene. Den tok forøvrig på Lappia wobbleren på ca. 5 meters dyp.

Ingen kjempe, men deilig å slippe å reise tomhendt hjem.
38cm og ca. 550gr.
Lappia 12cm.

På dette tidspunktet var klokka rundet 14.00 og jeg fant det for godt å vende nesa hjemover igjen. Turen over fjorden gikk helt fint, blir mer og mer fornøyd med båten. Marsjer veldig fint i 26-28 knop ved 3800rpm og da går det med ca. 25 liter i timen.

Vel hjemme ble fisken sløyd og lagt i fryseren forhåpentligvis havner det et par til der før vinteren er omme.

Vakumpakket fersk sjøørret!

Nå blir det rolig frem til jul, så får vi se om været tillater en liten tur ut i romjula igjen.

God Jul! 😊

13 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Commenti


bottom of page