top of page

Fiskemaraton etter ørret og gjedde på Mjøsa

Oppdatert: 20. nov. 2020

Det er fortsatt ferietid og jeg har tilbrakt siste uka i på hytta "Knatten" på Rødstøa ved Tofte på Hurum. Dessverre har ikke fisket i ytre Oslofjord vært spesielt bra for min del denne uka, rent bortsett fra at jeg spottet en månefisk har jeg ikke hatt kontakt med fisk i det hele tatt, ikke engang makrell.

Da passet det desto bedre at jeg fikk lov av familien å ta en "egotrip" til Mjøsa. Jeg har endel kontakt med gjengen i Team Colibri og da Dag Christer lurte på om jeg ikke skulle bli med en tur etter gjedda var jeg altså ikke vanskelig å be. Planen for min del var gjeddefiske dag/kveld og så fiske etter ørret natt og tidlig morgen. Det lå med andre ord an til en helg med mye fiske og lite søvn...

Båt på vei ut av saltvannet i Oslofjorden.

Jeg var fremme ved min base på Tjuvholmen i Hamar sent fredag ettermiddag. Båten ble rigget og sjøsatt og kursen ble satt mot dagens fiskeområde hvor Dag Christer, Kyrre og Erik allerede var i full gang med vertikal- og spinnfiske etter gjedda. Jeg for min del valgte dorging denne helgen.

Fremme ved Tjuvholmen.

Jeg har forøvrig testet et par propeller uka jeg var i Oslofjorden, den første var en Solas New Saturn 14.25x17. Den ble dessverre litt for liten men jeg fikk tak i en 14x19 versjon av samme propell som ser ut til å passe perfekt på min båt og motor. Båten marsjer nå fint i området 3100-3800rpm (ca- 23-28 knop, 1-1.1 nm/l) og propellen holder faktisk båten planende helt ned til 2900rpm og i overkant av 14 knop. På vei ut til fiskeplassen i Mjøsa klarte jeg faktisk å klokke 44 knop med motor tiltet helt ut og 6000rpm.

Herlige tall.

Fredag kveld - Gjeddefiske

Området jeg fisket i er ganske grunt og med endel kupert bunn som varierer fra 10-15m og opp til bare et par meter dypt. Skal du dorge i slike områder bør man sørge for bruke agn av type "floating/suspendig" dersom du ikke klarer å ha båten konstant bevegelse ellers blir det fort bunnapp. Utfordringen for min del er at jeg dorger med hovedmotoren og bruker 4 stenger. Blir det stor fisk må jeg da innimellom sette motoren i fri for å lande fisk og fisker jeg med f.eks. gummi (som synker) blir det da fort veldig mye stress. Har man elmotor løses dette enkelt ved å bare justere ned hastigheten, men det har ikke jeg mulighet til lenger med den nye båten.

Jeg valgte derfor å fiske med såkalte "hardbaits" som ikke synker, dvs. rent konkret Headbanger shad 22cm og Headbanger tail 23cm som egentlig er et hybridagn med en hard kropp og gummihaler. Disse er enden flytende eller "hengende" baits som er avhengig av bevegelse for å komme seg ned i vannet. Ved 2-2.5 knop fisker disse ned til 2-4m litt avhengig av om det er snakk om shad eller tail og om det er "floating" eller "suspending".

Ekkoloddet avslørte raskt flere store fisk på bunnen og også agnfisk og jagende gjedde/abbor.

Flere store fisk, mest sannsynlig gjedde, viser seg på bunnen.
Bilde fra senere på kvelden. Her ser vi det som mest sannsynlig er gjedde på bunnen, en ball med byttefisk samt en rovfisk som antakelig jakter byttefisk.

Det gikk et par timer før første gjedda var i båten, bare ei lita snipe, men et tegn på at gjedda var på vei inn i en "huggperiode". Ganske riktig, kort tid etter hugg det igjen, litt større denne gangen men fortsatt ikke størrelsen jeg var ute etter.

Grei gjedde fra Mjøsa. Litt usikker på hvorfor jeg ser så overrasket ut...?

En time senere hugger det til igjen, denne ganger ei litt større gjedde.

Pen gjedde på 94cm og 5,87kg. Tatt på en Headbanger Shad 22cm Dirty Roach med orange hale.

Etter dette stilnet det og ved 23.00-tiden pakket jeg sammen og satte kursen for gjestebrygga til Nes båtforening ved Helgøya for et par timer på puta før nattens fiske etter ørret.

På vei til Helgøya.
Vel fremme ved gjestebrygga.

En ting vil jeg anbefale dog. Skal du overnatte i båt ved gjestebrygga til Nes båtforening så ikke legg deg på utsiden. Det er så mye trafikk gjennom sundet at du vil ikke sove særlig godt... Jeg fikk vel maks 1 time søvn denne natten..


Natt til lørdag/lørdag morgen - Ørretfiske

Dagen startet 03.30 etter maks 1 time søvn. Jeg hadde på forhånd snakket litt med Arild Falkefjell og fått tips om mye aktivitet på østsiden av Helgøya så jeg valgte å konsentrere fisket i dette området.

Det var mengder med fisk i området, det var det ingen tvil om. Jeg fisket med fire stenger nedblyet i overflata om natta og flyttet to av stengene over på dypriggen utpå morgenkvisten. Det gikk i Headbangere og Tasmanian Devil. Dorget med drivankere i ca. 2 knop.

Sedvanlig frokost i båten, kaffe og bolle.
Mye aktivitet ved Helgøya.
Her ser man at jeg har senket loddet til dypriggen og passerer to store ekko uten hugg.
Mer fisk som ikke tar.
Stimfisk på sidescan.

Skulle gjerne hatt noen ørretbilder og skrevet litt mer om denne økta, men faktum er at det var dødsens stille helt fra 04.00 til 11.00. Eneste jeg fikk var denne snipa ved sydenden av Helgøya.

Ja, det er iallefall fisk, men ville jo ikke ha gjedde nå....

Legger ved noen bilder av omgivelsene som iallefall ikke var til å klage på.

Morgenstemning på Mjøsa.
Sydspissen av Helgøya.

Fikk litt flashback til NM igjen denne morgenen gitt..


Lørdag ettermiddag/kveld - Gjeddefiske

Planen var å konsentrere fisket i samme området som dagen i forveien. Satte opp stengene med samme oppsett også, Headbangere over hele linja.

På vei for å fiske gjedde på lørdagen.

Det viste seg imidlertid at fisket var veldig tregt tidlig på ettermiddagen her. Etter et par timer passerte Dag Christer og gjengen og leverte følgende beskjed "ikke noe liv her nå, vi drar et annet sted og kommer tilbake her 16.00 for da blir det liv her igjen." Rimelig selvsikker og spesifikk der altså.

DC og gjengen i sin Starweld. Erik var også i området med samme type båt.

Kort tid etter dette gikk oljealarmen på Hondaen og selv om alarmen ga seg etter en omstart valgte jeg å sette kursen for Tjuvholmen for en sjekk av motoren. Både farge på olja og oljenivået var helt strøkent så jeg slo meg til ro med at det var en "falsk" alarm eller evt. en såkalt "servicealarm" som varsler at det er på tide med service på motoren. Benyttet anledningen til å kokkelere en gourmetlunsj når jeg først lå til kai.

Gjestebrygga på Tjuvholmen, sjekk av motor.
Vi er ikke kresne på fisketur, karbonader med grove brød og rikelig med ketchup glir ned det.

Etter lunsjen og en ørliten "powernap" i båten etterfulgt av en kjapp dusj i fellesanlegget på gjestebrygga satte jeg kursen tilbake til samme området igjen i 16.00-tiden. På vei ut dit begynte meldingene å tikke inn fra Erik Grimsøen om den ene gjeddefangsten etter den andre. Ser ut til at Dag Christer visste hva han snakket om tidligere på dagen gitt.

Og ganske riktig, da jeg var fremme tok det ikke lang tid før første gjedda hugg. Nok ei snipe så innsiden av båten.

Etter ble det rolig et par timer. 18.30 ble det på nytt hugg og ei fin gjedde ble håvet. Dene gjedda var 88 cm og veide 4,56 kg.

Pen gjedde som tok en Headbanger Tail i farge "Clown".

Nå gikk det kast i kast utover kvelden, hadde flere sniper i båten og mistet også et par fine fisker. Fisket med sideparavaner istedet for planerboards etter gjedda denne helgen da jeg fisket i et konsentrert område som krevde mye manøvrering og stopp av båt. Må si det er noe dritt med paravaner, de kroker dårlig og er noe herk å ha hengende på snøret når du kjører fisk. Fordelen med dem er at de er enkle å forholde seg til, kun hekte på snøret og sende ut dit du vil ha dem. Vel, vel.

Gjedde på 84 cm, tok en Headbanger Shad i farge Rusty Perch.
88 cm, tatt på Headbanger Shad Rusty Pearch.

Hører med til historen at jeg også mistet en potensiell pb (personlig beste) på denne økta. Gjedda tok selvfølgelig på en av stengene jeg hadde sideparavan på. Den var tung og ga en voldsom fight og da jeg fikk den inn til båten ville den absolutt ikke over til babord side av båten hvor jeg pleier å håve. Istedet insisterte den på å rase ut gang på gang i retning dyprigglina og motor/propell. Til slutt måtte det gå som det gikk, et par seige "headshakes" og kroken glapp... Tror de hørte meg over til andre sida av Mjøsa akkurat da... Umulig å si hvor stor fisken var, men siden min pb er på beskjedne 8,6 kg tror jeg at jeg trygt kan hevde at den var større enn dette. Kjipt var det iallefall.


Team Colibri pakket sakene og dro hjem etter denne økta mens jeg satte kursen for Tjuvholmen og overnatting i båten der. På innsiden av bølgebryteren...

Trygd fortøyd på innsiden av bølgebryteren på Tjuvholmen.

Natt til søndag/søndag morgen - Ørretfiske

Klokka ringte 03.45 og etter 3 timer akseptabel søvn i båten kjente jeg meg faktisk delvis uthvilt (eller iallefall i form til mer fiske). Kvelden i forveien hadde jeg bestemt meg for å fortsette i samme området på øst- og sydsiden av Helgøya til tross for bomtur natta i forveien. Planen nå var å droppe drivanker og øke farten til 2,5 knop og kjøre med Tomic og Apex.

På vei ut fra Tjuvholmen med Tomic og Apex på stengene.

Jeg startet med 4 stenger i overflata, Tomic nedblyet med pærebly og Apex med dybdeparavan. Valgte likevel å bytte ganske raskt til fire stenger med Apex hvorav to av dem på dypriggen. Tomic har en fin uforutsigbar gange, men i 2,5 knop så den rett og slett puslete ut ved siden av Apex. Apex har rett og slett en helt pervers gange og tåler fint fart opptil 3,5 knop tipper jeg.


Fisk var det i området denne gangen også så jeg håpet på endring fra gårsdagen i form av fettfinnefisk i båten.

Bilde fra litt senere på morgenkvisten.

Værvarslet om regn stemte bra, selv om det også var perioder med opphold. Natta og morgen/formiddag ble tilbragt med pute bak ryggen på tvers i førersete mens jeg hørte på gamle episoder av Misjonen på P4. Det skjedde rett og slett INGENTING denne gangen heller dessverre.

Valgte å avslutte litt før kl. 12.00 etter å ha dorgen hele veien over fra Helgøya mot Tjuvholmen. Da jeg skulle til å sveive inn siste stanga fra planerboarden kjenner jeg imidlertid at det er fisk i enden av snøret. Resultate ble en undermåler, men likevel en (mager) trøst sånn helt på tampen. Ørreten tok en Apex festet til en dybdeparavan fisket på ca. 4m dyp.

Undermåler, trodde nesten jeg hadde fått regnbueørret da den hadde et veldig rosaskjær i skjellene. Fisken ble sluppet ut igjen da den er unde minstemålet for Mjøsa.

Vel fremme på Tjuvholmen var det bare å gjøre opp status etter helgens fiske. Loggen på Simraden viser hele 30 timer aktivt fiske, 93 nautiske mil tilbakelagt og nesten 90 liter forbrukt. Det er et ekstremt forbruk på en helg, men så har jeg da aldri fisket så mye iløpet av tre dager før. Og tar man med i beregningen at jeg har et blanda forbruk på nesten 1,1 nm/l så er ikke det så galt tross alt.

Logg fra helgens fiske.

Hvis jeg skal oppsummere så kan jeg vel si at gjeddefisket var helt greit selv om jeg hadde forhåpninger om langt større fisk. Man drar ikke til Mjøsa og fisker en hel helg for å få gjedder under meteren liksom... Men storgjedda lar fortsatt vente på seg dessverre. Hadde jeg vært litt dyktigere hadde kanskje konklusjonen blitt annerledes, men sånn er fisket. Fisket etter ørreten må bare sies å være en komplett fiasko denne helgen også. Den positive opplevelsen jeg hadde på Mjøsa i våres ser ut til å fortsatt la vente på seg igjen. Hvis jeg tar med NM så har jeg hatt 32 timer aktivt fiske etter ørret på Mjøsa nå uten annet enn en liten undermåler.


Heldigvis er det sånn at jeg får glede ut av hobbyen min fra flere ting enn kun fisken. Sånn sett må det sies at jeg har tilbakelagt ei fin fiskehelg og det var også hyggelig å treffe gjengen i Team Colibri selv om felleslunsjen på lørdag gikk i vasken.


Nå blir det litt ymse fiske i Drammensfjorden før det blir testfisking utenfor Hvaler før fiskefestivalen i Langesund hvor jeg har fått med meg Fredrik Tronhuus som matros. Etter dette blir det fiske etter Makrellstørje på vestlandet sammen med Dag Christer og Jørgen i båten til Morten Ruud. Mer om det senere.


Temperatur: 14-22 grader

Vanntemperatur: 16-17 grader

171 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentários


bottom of page