top of page

Fra Saltstraumen til middagsbordet - Kveite med pastinakkpuré og asparges

Ok, så dette skal handle om mat. Men det må handle litt om tur også. I Februar 2018 var nemlig Atle og jeg på en fantastisk tur til Saltstraumen i Bodø for å prøve oss på litt nordnorsk havfiske. Kveita i denne oppskriften er hentet der oppe og fraktet hjem i flykasser sammen med både sei og skrei. Det er ikke ofte man har så god oversikt over hvor middagen kommer fra!

I denne flotte naturen har Kveita vår boltret seg helt til den (dessverre og heldigvis) ble middag.
Atle skal ha æren for selve fisken, men matlagingen tar jeg cred for altså!

Det ble bare en kveite på oss der oppe, men av den ble det til gjengjeld fire fine fileter hvorav en gikk med til denne oppskriften. Det betyr at vi fortsatt har tre deilige kveitemiddager som venter på oss i fryseren. Men så til saken da:


Pannestekt kveite med pastinakkpuré, asparges, ovnsbakte cherrytomater og hollandaise:

Denne oppskriften holder til to personer og lages på ca. 30 minutter. Enkelt, men veldig, veldig godt! 😊


Du trenger:

Selve fisken selvfølgelig: (og selv om vår var hentet i Saltstraumen så går det helt fint an å kjøpe på butikken også altså)

Filét av kveite i passende porsjonsstykker

Salt

Pepper

Godt smør og olivenolje til steking

Pastinakkpuré:

3 fedd hvitløk

1/2 gul løk

2 pastinakk

1,5 dl fløte

Smør


Hollandaisesaus:

3-4 eggeplommer

200 g smør

1 ss kaldt vann

1 ss sitronsaft

Salt og hvitt pepper


Tilbehør:

En bunt asparges

Ca. 10 cherrytomater på stilk

Olivenolje

Salt (gjerne maldon)

Kveita i panna med skinnsiden ned.

Slik gjør du:


Salte og pepre kveitefiletene og legg dem til side, sett stekeovnen på 200 grader så den blir varm og start deretter med pastinakkpureen for den tar lengst tid.


Pastinakkpuré:

Skrell hvitløksfeddene og knus dem med en knivsegg. Skjær løken i terninger og ha den og hvitløken oppi en kjele med litt smør. La dette surre mens du skreller og skjærer pastinakkene også i terninger. Stek pastinakk sammen med løk og hvitløk i ca. 5 minutter på middels varme (de skal ikke bli brune i kantene, bare mørnes forsiktig i smøret). Hell deretter over fløten og kok opp. La dette småkoke under lokk mens du lager resten av maten (ca. 15. min) til pastinakken er ordentlig myk/mør. Bruk en stavmikser til å mose blandingen i kjelen og smak til med salt og pepper.


Ovnsbakte cherrytomater:

Legg tomatene i en ildfast form med litt olje og salt over. Sett i varm stekeovn i ca. 10 minutter.


Hollandaisesaus:

Smelt alt smøret unntatt ca. 2 spiseskjeer og sett til avkjøling. Skill tre store eller fire små egg. (Det er kun plommene som brukes i sausen, men har du tid så har sikkert ikke ungene noe i mot litt stivpisket marengs til dessert... :) Ha eggeplommene i en kjele med tykk bunn, ha oppi en spiseskje kaldt vann, salt, pepper og sitronen og visp godt sammen.

Små egg = fire eggeplommer...

Sett deretter platen på svak varme og ha oppi en spiseskje av det kalde smøret mens du visper/rører hele tiden. Når blandingen har tyknet tar du den av platen, har oppi en spiseskje til med kaldt smør og visp til smøret er helt borte. Hell deretter i det smeltede smøret i en tynn stråle mens du visper kraftig hele tiden. (Her er det veldig fint å få hjelp av en bedre halvdel eller noen andre hvis vispearmen er like vissen som min...;) Skulle sausen skille seg kan du prøve å ha oppi litt mer kaldt vann, men følger du denne oppskriften så går det som regel fint! :) Du kan smake til med mer sitron eller salt og pepper når sausen er ferdig og la den stå på svak varme til den skal serveres..

Saus in the making...

Aparges:

Skjær av nederste del av aspargesstilkene, slik at du slipper de mest trælete bitene. Aspargesen skal kokes veldig kort i lettsaltet vann med lokk. Ha bare litt vann med salt i bunnen av kjelen og legg aspargesen oppi når det fosskoker. Skru ned varmen, sett på lokket og la dem dampe i 3-5 minutter.


Kveita:

Stek fisken helt til slutt når alt annet er nesten ferdig. Ha olivenolje og en klatt med smør i panna og pass på at det er godt og varmt før du legger fisken oppi. Den skal steke på ganske sterk varme med skinnsiden ned i ca. 5 minutter. Skru deretter av platen og vend filetene slik at de får litt varmebehandling på den andre siden også.


Legg opp maten slik du ønsker på fat eller tallerken og vel bekomme! :)

Kveite med pastinakkpuré og asparges.

Hilsen Heidi


PS: Denne teksten ble opprinnelig skrevet i 2018.

214 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page