top of page

Oppsummering fiskeåret 2018

Året 2018 er nesten unnagjort og det er på tide med en "liten" oppsummering av sesongen. 2018 ble til tross for at jeg ikke landet en eneste gjedde over 6kg det definitivt mest minneverdige året noensinne. Turen til Bodø var selvsagt det store høydepunktet, torsken på 21kg glemmer jeg aldri.


Videre fikk både Jonas og Jesper nye perser på gjedde, turen hvor Noha-August fikk sin (og teamets) største gjedde for året er også verdt å nevne. Selvsagt ny pers for Noah-August også.


Utover all gjeddefiskingen fikk jeg også notert meg for "hele" 4 nye arter i år. Ikke det at jeg har tenkt å kaste meg på artsfiskebølgen, men likevel morsomt at det klaffet slik, særlig med tanke på at dette var arter satte meg som mål å få i båten før sesongen startet. For en som stort sett bare har fisket gjedde de siste åra har det vært gøy å utvide horisonten litt.


Her kommer året oppsummert måned for måned.


I januar ble det gjennomført et par turer til brygga i Holmestrand for å holde den verste fiskefeberen unna. Vi traff ikke på noe stor fisk, men særlig området under den store flytebrygga huse mange forskjellige mindre arter og det er definitivt et fint sted å reise til med ungene.

Julia dro opp en hvitting.

Senere denne måneden ble det en liten tur ned til Stordammen for å pilke etter abbor.

Jesper med en liten tusenbror.
Ingenting er som smørstekt abbor... 😋

Så kom februar og da sprakk også nyheten om turen til Saltstraumen. Heidi hadde ordnet hva jeg bare kan beskrive som tidenes bursdagsgave i anledning min 40-års dag. En langhelg på Saltstraumen brygge i leilighet og med båt og fiskeguide inkludert. I tillegg var min barndomskamerat Sven og hans samboer Lene invitert med. Jeg har skrevet om denne turen tidligere så jeg nøyer meg med noen bilder.

Atle og Sven.
Heidi en av sine torsker fra turen.
Sven med det vi trodde kom til å bli turens største torsk..
Torsk, 21kg og solid pers!
Kveite, min første av arten.

Mars ble viet til oppgradering av båten (igjen). Turen gikk til YM's Fiske i Sverige for å hente trollingtarga, planerboards, planerboardsneller og et knippe Lappiawobblere.

"Trollingpaket" fra YM¨s Fiske.
Ble slett ikke verst ferdig montert.

Så kom april og vi dro til Kornsjø for å delta i fiskekonkurransen der. Dvs. jeg og Jonas fisket med mens resten av "teamet" dro på harryhandel i Strømstad, en god deal for alle parter. Vi dro hjem derfra uten fisk i båten men en erfaring rikere.


Folksomt på Kornsjø.
Vi hadde flere spinnfiskeøkter under turen.
Jonas i godt humør, han synes nok spinnfiske er hakket morsommere enn dorging.

I mai ble det nok en oppgradering på elektronikkfronten da jeg kjøpte meg et brukt Lowrance HDS5 gen2 samt et Simrad GS25 elektronisk kompass.

Ny runde med montering av utstyr.
Slik ble det ferdig montert.
Kompasset ble plassert her.

Det ble også tid til litt fisking i mai og den mest minneverdige turen gikk til Einavannet, en innsjø jeg ikke har besøkt tidligere. På den turen reiste jeg sammen med Christoffer og Andreas i Team Noroco. Veldig fin tur som også ga et par fine fisker. Einavannet skal definitivt besøkes i 2019 også.

Team Noroco.
Team Krokodille.
Et par fine gjedder ble det også med denne som den største.

Juni kom og høydepunktet her var utvilsomt Aremark gjeddeklubb sin konkurranse i Ara og Aspern. Vi hadde litt å forsvare fra i fjor da Heidi vant prisen for størst fisk og Team Krokodille havnet på 4. plass i lagkonkurransen. Vi kan vel si at det ikke gikk like bra i år, men noen fisk ble det iallefall. Selve turen var veldig fin som vanlig. Alltid hyggelig å komme til Aremark.

Den dynamiske duoen.
Skippern klar for å sette ut stengene.
Heidi fikk største gjedda i teamet i år også, dessverre ikke like stor som i fjor.

Litt småsnekring i garasjen i ferien ble det også, fikk snekret meg et nokså primitivt men likevel svært så praktisk stangstativ.

Digg å få organisert stanglagringen.

I midten av juli ble jeg invitert med til Mjøsa av Dag Christer Rathke, dette var min første tur hit, men definitivt ikke den siste. Kjempefordel for meg å få være med en så erfaren fyr som DC hit. Det hører med til historien at han dro opp en 10+'er bare en halvtime etter at jeg tok opp båten denne dagen. Selv måtte jeg nøye meg med ei litt mindre gjedde denne dagen.

Båtutsetting på Mjøsa.
DC og Kyrre i ny og lekker båt.
Dette ble dagens fisk for min del.

I løpet av sommerhalvåret ble det nok 5-6 turer til Krøderen. Må si det er favorittvannet mitt når det kommer til gjeddefiske. Vannet har en solid bestand av gjedde, og selv om du kanskje ikke treffer på de aller største her så er det ganske vanlig med gjedde mellom 4-6 kg. Alle de største gjeddene vi fikk i år ble tatt på Krøderen.

Jonas med ny pers på gjedde, 3,5kg.
Jesper med sin pers, 3,45kg.
Min største for året, 5,34kg.
Noah-August med årets største fisk i teamet, 6,02kg, også den tatt på Krøderen.

Det ble også tid til en tur på Øyeren i juli. Målet var gjedde, gjørs og asp. Gjørs og asp er arter jeg ikke har fått før og jeg fisket målrettet med tanke på disse. Asp ble det ikke, men ekstra morro å få min første gjørs, den tok en headbanger shad på dypriggen på rundt 10m dyp.

Min første gjørs.

I august ble de en ny runde med vedlikehold av båten. Mest minneverdig var vel kanskje bunnstoffingen. HMS var vel ikke akkurat i fokus men resultatet ble iallefall upåklagelig.

Ja ja....
Pent...!

Neste på programmet i august var Nedre Glomma Gjeddefestival. Også denne gangen reiste jeg og Heidi sammen. Tidligere år har arrangementet vært avholdt på Furuholmen men dessverre lot det seg ikke gjøre i år. Skal sies at arrangøren gjorde en god jobb med å legge til rette for base på Trøsken, men å avholde en slik konkurranse uten å ha base et sted uten skikkelig bryggeanlegg er ingen høydare. La oss håpe at de får mulighet til å bruke Furuholmen igjen neste år. Uansett ble det en veldig fin tur og noen gjedder ble det på oss iallefall.

Askeladden i solnedgang.
Heidi med ei pen gjedde tatt opp mot Vamma.
Ble ei ok gjedde på meg også, denne også tatt øverst i området vi fisket i.

Fang og slipp av gjedde under konkurransen.


September ble en fantastisk fiskemåned, jeg bestemte meg for å gå målrettet etter havabbor og ble invitert med ut en tur sammen med Erik og Dag i Team Colibri. Turen ga full klaff og jeg fikk både havabbor og en pen sjøørret på 1,8kg på denne turen. Før måneden var omme fikk jeg også notert meg for 3 stk. havabbor til. Jeg er definivt bitt av basillen og neste år blir det mer fiske etter HA.

Møtte Erik og Dag på et ikke navngitt sted i indre Oslofjord...
Erik har også investert i båt i år, utrolig rå fiskebåt.
For en følelse, min første havabbor!
Som ikke dagen var bra nok så landet jeg denne også samme dag!

I løpet av høsten ble jeg medlem i Aremark Gjeddeklubb. Har jo deltatt i konkurransen deres 4 år på rad nå og de er en herlig gjeng med fokus på bærekraftig fiske og C&R. Veldig glad for å være medlem der og selvfølgelig var det en baktanke med medlemskapet. De arrangerer klubbmesterskap hver høst og det ga meg mulighet til å delta i årets klubbmesterskap på Stora Lee, nok et vann jeg ikke har vært på før. Ikke bare møtte jeg hele gjengen og ble godt tatt i mot, jeg vant likegjerne konkurransen også med ei gjedde på 5,3kg og 97cm.

Ikke rart jeg gliser med både vandrepokal og pokal til odel og eie.
Det var denne gjedda som skaffet meg tittelen som klubbmester i Aremark Gjeddeklubb 2018.

Høsten kom og jeg bestemte meg (paradoksalt nok med tanke på alle oppgraderingene jeg har gjort på båten de siste årene) for å sette planene om å bytte ut båten i live. Dette er noe jeg har tenkt på i flere år men siden båten jeg har hatt har vært såpass praktisk så har det ikke blitt noe av. En kombinasjon av ønske om mer plass for hele familien i båten, tak over hodet og mulighet for overnatting samt planer om mer havfiske i fremtiden gjorde at jeg nå følte tiden var moden for å bytte til noe større. Selvsagt ikke et enkelt valg med tanke på alt jeg har gjort med Askeladden, den båten var rett og slett en ren fiskemaskin. Det er ikke få timer og kroner jeg har lagt ned i den båten. Heldigvis fikk jeg solgt den for en ok pris, og båten jeg landet på, en Karnic 2250 med en Honda 225hk fikk jeg også en god pris på. 

Jeg har allerede skrevet endel om den båten her i høst så jeg skriver ikke noe mer om den nå.

Herlig følelse å hente ny båt.
Ny og gammel båt.

Resten av høsten har gått mest med til diverse montering av utstyr i Karnic'en og mindre fiske. Fortsatt gjenstår endel tilpasning av diverse elektronikk og fiskeutstyr men jeg tror resultatet blir veldig bra. Som de fleste som leser bloggen her sikkert har fått med seg så ligger båten i Horten Gjestehavn i vinter. Planen er å fiske endel sjøørret utover vinteren om vær og vind tillater det.

Båten i isfri vinterhavn.
Første sjøørret tatt i nye båten. Forhåpentligvis blir det flere i vinter.

Det var i store trekk 2018 oppsummert. Et meget bra fiskeår både i antall fisketurer, opplevelser og nye arter.

Planlegging for 2019 er under utarbeidelse. Det blir mer fokus på ren trolling etter gjedde, ørret, sjørret og havabbor. Noen turer etter Asp på Øyeren blir det også garantert. Spinnfiske blir det fortsatt, men naturlig nok er det ikke like praktisk å spinnfiske fra den nye båten. 

Videre blir havfiske høyt prioritert, med fiske på 10 grader'n etter lange, kveite og skate som det store målet. Stripet pelamide/bonito kommer jeg også til å forsøke meg etter i Oslofjorden. Så er det også andre ting som er under planlegging, men det får vi komme tilbake til neste år.


Godt nyttår alle sammen og sees i 2019! 😊


Hilsen Atle

56 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page