top of page

Plast i havet - Støtt årets TV-aksjon

Oppdatert: 16. nov. 2020

Førstkommende søndag går årets TV-aksjon av stabelen. For oss som er glad i fiske og livet i havet er temaet for årets aksjon ekstremt relevant. Plast i havet. Plast i havet er et av de største miljøutfordringene vi står overfor nå og i årene som kommer. Jeg håper at alle sports- og rekreasjonsfiskere der ute bretter opp ermene og gir så det monner!

Et dessverre ikke ukjent syn, også langs Norges kyst.

Over 8 millioner tonn plast havner i havet hvert år. 80% av denne plasten kommer fra land, mens de resterende 20 prosentene kommer fra fiskeri og annen marin virksomhet. Plasten truer livet i havet på to måter. Enten ved at dyrene i havet, for eksempel skilpadder, setter seg fast i plasten, eller ved at dyrene forveksler plasten med mat. Visste du for eksempel at:

  • Det hvert år dør én million sjøfugl og hundretusenvis av andre sjødyr på grunn av plastforurensningen av havet

  • Alle havskilpadder, 40 prosent av all sjøfugl og 60 prosent av all hval har plast i magen

  • Hver fjerde torsk fanget utenfor Bergen inneholder plast

  • 90 prosent av havhest, en sjøfuglart, hadde plastrester i magen

(Kilde: Greenpeace)


En fjerdedel av plasten i havet kommer fra Asia og land med lite eller ingen søppelsortering. Derfor er TV-aksjonsmidlene øremerket tiltak i Indonesia, Vietnam, Filippinene og Thailand. Målet for årets TV-aksjon er å etablere og forbedre eksisterende avfallssystemer i disse landene og på den måten redusere utslipp av plast til elver og hav med over 7000 tonn årlig.

Undertegnedes kone, Heidi Smedsrud Hansen, er som leder for Frivilligsentralen i Svelvik koordinator for årets TV-aksjon i den lille kystbyen ytterst i Drammensfjorden. Da Heidi spurte meg om jeg ikke ville skrive litt om dette på bloggen var jeg jo ikke vanskelig å be. Livet i havet generelt og Oslofjorden spesielt er noe som står meg nær. Vi har opprettet vår egen digitale bøsse for hele familien vår og jeg oppfordrer med dette alle som leser dette til å enten gi en sum eller være med å bidra ved å opprette sin egen digitale bøsse. Det spiller jo ingen rolle hvem sin bøsse man gir til, pengene de går til samme formålet uansett!

Formålet med å opprette digital bøsse er selvsagt å kunne spre denne til venner og kjente via nett og sosiale medier (slik som jeg jo gjør her) og på den måten få enda flere til å bidra i innsamlingsaksjonen.


Ønsker du å bidra i årets TV-aksjon? Klikk deg inn på https://blimed.no/, her finner du all informasjon du trenger for å engasjere deg og opprette din egen digitale bøsse.


Håper så mange som mulig av dere ønsker å bidra i år!


Hilsen Atle, Heidi, Jonas, Jesper og Julia

77 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page