top of page

Trolling etter asp på Øyeren

Oppdatert: 21. sep. 2021

Denne helgen fikk jeg skviset inn en tur til Øyeren sammen med Emil Ruud. Målet for turen var asp, en art jeg aldri har fått på stang selv. Morten hadde asp på artslisten sin, men siden eksemplaret veide svimlende 50gr så burde det være gode muligheter til forbedring dersom vi først traff på fisken. På forhånd hadde jeg vært i kontakt med Tord Flateby i Team Flaks som har erfaring med trolling etter asp på Øyeren, og han ga oss noen meget gode tips for hvordan vi skulle lykkes. Jeg møtte Emil på Flateby hvor det er kort vei ut til området vil skulle fiske i.

Emil klar for ei trollingøkt på Øyeren.

Vi kjørte med wobblere i størrelsen 10-15cm med litt varierte farger og holdt en dorgefart på rundt 2.5-2.8 knop. Vi holdt oss unna grunnene og dorget stort sett pelagisk, altså over litt dypere vann. Vi så mye byttefisk på skjermen, men det meste av både byttefisk og rovfisk stod dypt, 10m og dypere, men med en og annen slenger lenger opp i vannlagene. Det tok da heller ikke lang tid før det smalt på stanga til Emil, en fisk som tok uvanlig mye snøre og virket utrolig stor og tung. Dessverre skulle det vise seg at den var feilkroket og derfor ploget uvanlig mye i vannet. Uansett, gøy med asp i båten, selv om Emil ikke kunne registrere den som pers pga. feilkrokingen. Fisken ble selvfølgelig sluppet ut igjen, anbefaler alle som fisker asp i Øyeren å praktisere fang og slipp slik at vi kan fortsette å ha en solid bestand av denne fantastiske sportsfisken.

Emil med en pen asp på 2950gr som dessverre var feilkroket.

Med en så god start var vi ved godt mot, men dessverre ble det dørgende stille i 3 timer før det igjen ble lyd i knarren på ene stanga. Denne gangen var det min tur, men jeg skjønte raskt at det dessverre var ei gjedde i andre enden av snøret. Ei snipe på 77cm, men for all del, bedre med gjedde en ingen fisk.

Undertegnede med ei lita gjedde.

Ikke lenge etter ble det på ny snellehyl, og denne gangen raste det ut såpass mye sene at vi skjønte med en gang at dette var asp. Også denne gangen var det stanga til Emil som det hugg på. Etter en relativt kort men spennende kamp kunne vi lande et korrekt kroket eksemplar av arten i håven. 2250gr og ny pers for Emil.

Emil med korrekt kroket asp, 2250gr.

Siste delen av dagen benyttet vi til litt spin- og vertikalfiske etter gjedde, abbor og gjørs, fisken vi fant stod dypt og på bunn og var særdeles vanskelige å trigge til hugg, men noen abbor og ei gjedde ble det da iallefall.

Emil med en av abborene han fikk opp under spinfiske.

Vi ga oss når klokka nærmet seg 18.00, en ganske tung dag fiskemessig, men med to stk. asp i båten var det absolutt verdt turen. Også hyggelig for meg å få tatt en tur sammen med Emil, ikke alltid det klaffer fiskemessig når vi to drar ut sammen, men i dag løsnet det. La oss håpe den trenden fortsetter Emil!

To fornøyde karer på vei inn til Flateby.

Jeg hadde forøvrig med kameraet i båten og fikk filmet litt innimellom. Videoen under viser hugget og landingen av den siste og "godkjente" aspen til Emil.


Takk for turen Emil!

Hilsen Atle

157 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page