I elektronikkens verden er det et konstant race. Det handler om å være først ute med det siste, og å tilby den mest komplette løsningen. Dette gjelder selvfølgelig også innen maritim elektronikk. Hos Lowrance kalles konseptet UFS - «Ultimate Fishing System». Poenget med UFS er å bygge et mest mulig helhetlig system, der komponentene spiller på lag, og sammen sørger for å hjelpe deg til målet, enten det dreier seg om å manøvrere i ukjent farvann eller å finne fisk.
Fjorårets store nyhet for spinnfiskeren var Active Target. Dette er en realtids ekkoloddgiver som gir mer bildelignende resultater enn vi hadde sett på for eksempel Livesight. Vi lot oss begeistre, og har fisket mye med den. Imidlertid fikk vi ikke den nytten av «scout»-modusen som vi hadde håpet. Funksjonen lar deg scanne framover, og viser bunnen i en sektor foran giveren. Det er bassfisket i USA som er den største driveren for produktutvikling, og det fisket foregår ofte på svært grunt vann. Resultatet er at funksjonen fungerer fint på grunna, dvs ned mot 3-4m, mens den ikke gir særlig verdi på dypere vann. Det er noe eget ved å se fisken svømme over skjermen på et filmaktig bilde, men jeg trenger at det fungerer litt dypere for at det skal være effektivt til mitt fiske. Da er det down- eller forward-modus som gjelder, og det fungerer til gjengjeld veldig bra. Veldig mye av spinnfisket mitt bedrives enten pelagisk over større dyp eller på grunntopper/kanter, ofte mellom 5 og 15 meter. Tidligere fantes det en 360-giver til dette formålet, nemlig Spotlight Scan. Denne ble lansert for ca 10 år siden, sammen med HDS gen2, og var en giver som ga et 360 graders bilde av bunnen. Giveren skulle monteres på elmotor, og bunnen ble scannet ved å dreie elmotoren rundt. Etter dette har andre produsenter lansert 360-givere der elementet i selve giveren roterer. Ettersom dette er frittstående løsninger synes dette også på prisen, som er relativt stiv.
Overraskelsen var derfor stor da vi fikk varsel om en ny softwareoppgradering til Lowrance HDS Live, HDS Carbon og Elite FS, som skulle åpne for 360-visning av bunnen. Det ble også lagt ut en ny oppdatering til Ghost, for å gjøre den kompatibel med 360-funksjonen. Forutsetningen er at man har en Lowrance Ghost frontmontert elmotor, med en nesekone med Active Imaging 3-1 giver, i nettverk med et kompatibelt ekkolodd. Nesekonen er ny på markedet og har den velkjente Active Imaging 3-1 ekkoloddgiveren. Forskjellen fra den du har på hekken er festebraketten og kontakten i enden av den mye kortere kabelen. Giveren plugges nemlig i en egen kontakt inne i nesekonen, slik at kabelen går inne i stammen til elmotoren. Det er en veldig ryddig løsning sammenlignet med å stripse kabelen til motorstammen. Veiledende pris på nesekonen er satt til ca 4000kr. Og med det er vi plutselig tilbake til starten av artikkelen, altså Ultimate Fishing System. Har man valgt et enhetlig system kan komponentene brukes sammen for å løse ulike oppgaver. I dette tilfellet er det elmotoren som brukes til å vri giveren rundt for å scanne i 360 grader. Ettersom giveren har elementer på begge sider vil derfor motorhodet vris 180 grader før det stopper og roterer tilbake. Til forskjell fra Spotlight Scan har funksjonen nå blitt automatisert, slik at motoren roterer av seg selv, og i ønsket hastighet.
Vi har en nesekone med Active Imaging 3-1 på vei, og er veldig spent på å teste dette på vannet. Til spinnfiske handler min bruk av ekkolodd i stor grad om ett av følgende to elementer; finn fisk eller finn struktur. Det er alltid en grunn til at fiskene befinner seg akkurat der de er. Enten dreier det seg om at det finnes struktur som byr på gode gjemmesteder eller oppvekstforhold for småfisk eller krepsdyr, eller så følger de store predatorene med byttefisken. Jeg trenger altså ikke se de store individene på skjermen, så lenge jeg finner struktur eller byttefisk. Og der kommer 360 inn. Jeg er godt kjent med Active Imaging, og liker den høye detaljrikdommen giveren gir. Med frekvensvalg på 455 og 800khz bør rekkevidden bli god nok til å se lengre enn jeg normalt kaster når jeg fisker av et område. 800khz gir mest detaljer og kortest rekkevidde, mens den lavere frekvensen gir lengre rekkevidde og noe mindre detaljer. Jeg tror heller ikke jeg er avhengig av å bruke 360 hele tiden ettersom det er mulighet for å legge til hurtigtilgang med en av knappene på fotpedalen. Da kan jeg raskt bytte mellom å bruke elmotoren til fremdrift eller ankring, og å scanne med 360. Det er også viktig å huske på at nesekonen har en stor fordel til; du får en veldig bra sidescan-giver på elmotoren. Ved å bruke den giveren til sidescan under aktivt fiske vil man ofte få et bedre bilde enn med en hekkmontert giver. Giveren vil være det første på båten som går gjennom vannet. Den er altså ikke utsatt for turbulensen fra elmotoren eller skroget, og det finnes ingen elementer som skygger for giveren. Active Imaging gir veldig god detaljrikdom i lav fart og fungerer knallfint når jeg drifter eller har lagt en kurs.
Vi lover å komme tilbake med mye mer stoff om Lowrance 360 framover så her er det bare å følge med!
De nyeste softwareversjonene til ditt Lowrance ekkolodd finner du her:
https://downloads.lowrance.com/
PS! Softwaren inneholder også støtte for autopilotene NAC-2 og NAC-3, men selv om du hverken har planer om autopilot eller 360 anbefaler jeg deg å kjøre oppdateringen på enheten din. Det følger ofte med såkalte «bug fixes» i oppdateringene som ordner småting og de kan være verdt å få med seg for at enheten skal fungere mest mulig feilfritt. Vi anbefaler også at du lagrer waypoints (IKKE innstillinger) på et minnekort (max 32bg) eller i Lowrance-appen og gjør en hard reset etter oppdateringen. Da sikrer du at enheten kjører kun på den nye programvaren, uten at de gamle innstillingene lager utfordringer. Waypoints lastes enkelt inn igjen etter hard reset.
Comments