Humminbird har alltid vært toneangivende når det kommer til ferskvannsfiske og fiske i grunt vann i sjøen. Da de for et par år siden lanserte den nye toppmodellen Apex var det med mål om å erobre markedsandeler også innenfor tradisjonelt saltvannsfiske og havfiske på dypt vann. Denne sesongen har jeg hatt gleden av å oppleve hva Apex har å tilby, og jeg kan allerede nå røpe at det er ganske mye!
Generelt
La oss starte med litt fakta om Humminbird sin Apex-serie.
Den kommer i tre skjermstørrelser, 13", 16" og 19"
Full HD (1920x1080) skjerm i alle tre størrelser
Full nettverksstøtte, 2 ethernetporter og i tillegg NMEA2K, NMEA183 og selvfølgelig wifi og bluetooth
2 ekkoloddporter, en standard 600W for 2D, Mega Imaging+ og Mega 360 samt en dedikert port for havfiskegiver for dypt vann på hele 2kw (som støtter Airmar givere)
Full integrasjon med Minn Kota elmotorer over ethernet
Johnson Outdoors som eier Humminbird, Minn Kota og Cannon har satset hardt på de de kaller "One Boat Network" og det er derfor en lang rekke med funksjoner knyttet til nettverkskompatibilitet mellom disse merkevarene. Apex er i det hele tatt proppfull av funksjoner og fremstår som en fullkommen enhet for den kresne havfisker. Jeg skal i denne artikkelen forsøke å ta oss gjennom høydepunktene.
Brukergrensesnittet
Apex kommer med en så kalt "cross touch" løsning. Dette betyr at den har en touch skjerm som støtter multitouch, altså bruk av flere fingre samtidig for å utføre ulike kommandoer samtidig. I tillegg har den også fysiske betjeningsmuligheter via hjul, joystick og knapper på høyre side. Dette utgjør en meget god kombinasjon da du f.eks. i vått vær eller mye sjø kan benytte hjul og knapper i stedet for touchskjermen når det er nødvendig.
Selve operativsystemet er bygd opp med ulike "apper" som du aktiverer via hjemskjermen med tilgang til ulike nedtrekksmenyer når appene er aktivert. Dette er lett å orientere seg i og fremstår som intuitivt og enkelt å lære seg.
Kartplotteren
Humminbird Apex er en meget kraftig kartplotter spekket med muligheter. Av kart kan du velge mellom Humminbird sine egne løsninger eller Navionics. I tillegg har du tilgang til det som heter Autochart, dette er Humminbird sin egen løsning som gir deg mulighet til å lage dine egne kart som du laster i plotteren. I tillegg har du også Autochart Live, som ved hjelp av ekkoloddet lar deg lage nye dybdekoter på på et eget lag i kartet, slik at du kan lage detaljerte kart direkte på plotteren når du er ute på sjøen. Dette kartlaget er dynamisk og du kan endre farger og intervall på dybdekoter som du vil. Du kan også velge å ha kartlaget gjennomsiktig, eller slå det helt av.
Humminbird har forøvrig sine egne serier med kart, disse heter "Lakemaster" for ferskvann og "Coastmaster" for saltvann. Selv om Lakemaster er lansert i Sverige finnes det dessverre ikke versjoner av disse kartene for oss i Norge enda. Men putter du en Navionics Platinum+ kartbrikke i den så vil det åpenbare seg en helt ny (undervanns)verden for deg. Her kommer Apex virkelig til sin rett med sin "Full HD" skjerm og gnistrende farger fordelt på 1920x108 piksler! Du kan selvsagt velge mellom flere visninger, fra tradisjonelt sjøkart til en mer detaljert variant med såkalt "shaded relief" visning av havbunnen. Velger du gjennomsiktighet på shaded relief laget og setter på sonar charts visning så får du det beste av to verdener, rett og slett en fantastisk detaljert kartvisning.
Ekkoloddet
Apex er også et knallsterkt ekkolodd. Faktisk så er det den eneste modellen på markedet som har innebygd støtte for 2kw ekkoloddgiver, uten behov for ekstra "black box". Vi starter med å ta en titt på egenskapene til Humminbird sin egen 50/200khz giver for dypt vann, også kalt "XNT 14 74 t XD". Og når vi først er inne på det så kan vi samtidig ta en rask forklaring av navngivingen av Humminbird sine givere.
XNT = Fellesbetegnelse for givere med tempsensor
14 = Antall pins i kontakten (ja det er faktisk hele 14 stk!)
74 = Konevinkel ved 50khz (ta det med ro, faktisk konevinkel er smalere enn 74, Humminbird måler konevinkel annerledes enn f.eks. Airmar. Denne giveren er sammenlignbar med f.eks. Airmar P66).
t = Transom, altså hekkgiver
XD = Extreme depth, altså giver for dypt vann
Felles for de fleste av Humminbird sine givere er at de har lav q-verdi, noe som gjør at de er veldig følsomme og gir et bilde som er veldig detaljert. Før vi går noe videre er vi også nødt til å snakke litt om to begrep som man hører ofte i forbindelse med Humminbird sine ekkolodd. Det er Dual Spectrum Chirp og Dual Beam. Førstnevnte gir deg rett og slett muligheten til å velge start og sluttfrekvens i chirpbåndet helt fritt. I tillegg får du mulighet til å da velge vinkelen på konen din, om du vil ha "Full" eller "Narrow". Har du i tillegg en MSI+ giver med high wide 2D installert så kan du også velge "Wide". Dersom du har to 2D-givere så kan nemlig Humminbird Apex smelte sammen bildet fra de to giverne for å gi maksimalt utbytte av begge frekvensbåndene. Det er dette som heter Dual Beam mode. Velg mellom "High", "Low" eller vis begge i samme bildet!
La oss se på dette bildet fra fiske etter ørret under årets Trolling NM på Mjøsa. Det er en herlig målseparasjon og krystallklart bilde slik jeg husker det fra tiden jeg hadde Airmar sin TM150M i båten. Virkelig imponerende.
Selv om XNT 14 74 t XD er en utmerket giver til allround ferskvannsfiske og trolling så er den altså først og fremst laget for bruk på dypt vann i sjøen. Jeg har brukt den mye til agnfiske på nokså grunt vann også, det er enkelt å følge enkeltfisk på 35 meter og selvsagt ser man sitt eget agn på bunnen også.
XNT 14 74 t XD har også overraskende god ytelse på skikkelig dypt vann, og jeg har testet den sammen med Combi C (som vi kommer til straks) og den takler fint dybder på 700 meter i Skagerrak, i bildet under så viser den også enkeltfisk på 200 meters dyp pelagisk!
Selvsagt så støtter Apex kraftige givere, og jeg har også testet den sammen med min Combi C giver. Denne giveren har jeg skrevet masse om tidligere, så jeg nøyer meg med å vise et skjermbilde som viser håkjerringtakkel på vei ned til bunn på over 600 meters dyp. Ytelsen står ikke tilbake for det jeg oppnådde med det forrige ekkoloddmerket jeg hadde i båten, og det uten noen ekstra black box!
Mega Down Imaging+
Nå er vi kommet til det som kanskje har vært Humminbird sin aller største styrke, nemlig Down og side Imaging. Her våger jeg påstanden at Humminbird er overlegent best uansett merke på markedet. Det er rett og slett helt rå ytelse, og masse muligheter for å finjustere bildet om man ønsker. Denne type teknologi baserer seg på frekvenser fra 455khz og opp til såkalt Mega Imaging (opp til 1200khz) med meget smal kone som gir ekstremt detaljerte bilder av strukturer på bunn samt fisk i vannsøylen. La oss starte med Mega Down Imaging+, som gir samme type bilde som vanlig 2D ekkolodd, men med smalere kone og mye mer detaljer. Du kan selvsagt velge mellom en rekke ulike fargepaletter, men for Down Imaging liker jeg veldig godt den jeg har avbildet under, da den gjør det veldig lett å skille mellom harde og myke ekko.
Mega Down Imaging - trykk på pilen for å se flere bilder.
Mega Side Imaging+
Når vi går over til Side Imaging+ så vil nok mange sperre øynene opp. Bildene som produseres er rett og slett ekstremt klare og detaljerte og det som mates frem fra toppen av skjermen ser nesten ut som et fotografi av havbunnen. Side Imaging egner seg ekstremt godt til å lete etter strukturer på bunn, det gir deg mulighet til sette en valgfri bredde ut til hver side av båten, mens selve vannsøylen vises som et svart felt midt på skjermen. Det du ser på venstre side av skjermen er babord side av båten, det du ser på høyre side av er styrbord side for båten. Jeg har produsert gode bilder helt ut til 80-100 meter til hver side for båten med Mega Imaging+. I sjøen anbefaler jeg forøvrig å kjøre 455khz på litt dypere vann, det gir best rekkevidde synes jeg.
Mega Side Imaging - trykk på pilen for å se flere bilder.
Mega 360
Humminbird alene på markedet med "standalone" 360 graders "sonar" som kan benyttes samtidig som man er oppankret med elmotor. Mens man med Down Imaging og Side Imaging er avhengig av at båten beveger seg fremover for å tegne et godt bilde av bunnen, så kan man med Mega 360 ligge oppankret og få et 360 graders "Side Imaging" bilde av bunnen rundt båten. Dette oppnås ved at det er selve giveren som beveger seg rundt lik en radar eller sonar. Selve Mega 360 kommer ferdig montert på et rør som festes til det inkluderte festet fra Geiger Tec.
Bildene jeg får med denne løsningen er rett og slett helt tullete bra, se bare på bildet jeg tok av lekteren Astri, en båt som er over 80 meter lang og ligger på 20 meters dyp!
Skal du ankre opp og fiske på strukturer er Mega 360 et veldig godt hjelpemiddel. På bildet under har jeg ankret opp ved ei steinrøys for å fiske berggylte.
Selv om Mega 360 er utviklet for å kunne brukes mens båten ligger oppankret er det fullt mulig å bruke den som en tradisjonell sonar under dorging. Du vil da ha mulighet til å se fisk opp til 50 meter ut rundt hele båten, og all fisk i vannsøylen opp til 50 meter under båten. Dette gir helt nye muligheter ift. å navigere i retning av enkeltfisk eller stimer med byttefisk. Dette har jeg testet mye og fungerer meget bra! Bildene under er hentet ut under testing med to stk. dyprigger, men kun en stang med wobbler var i vannet når bildene ble tatt. På bildene under har jeg lagt på forklaring, slik at det er enklere for dere som ikke har sett slike bilder før å tolke innholdet på skjermen.
Mega Live
Mega Live er Humminbird sin versjon av den mye omdiskuterte teknologien som lar deg se fisken bevege seg i sjøen "live". Bildet kan best beskrives som et slags ultralyd bilde, bildet tegnes ikke opp fra ene siden av skjermen slik vi er vant til, men oppdateres kontinuerlig som video fra et kamera. Dette er en ekstremt spennende teknologi, men det er verdt å nevne at den har skapt mye diskusjoner i sportsfiskemiljøet grunnet de ekstreme egenskapene den tilbyr i forholdt til å finne store enkeltfisk for så å fiske dedikert på disse fiskene. Jeg har ikke tenkt å gå inn på den diskusjonen her, men kan fortelle at jeg har brukt denne giveren mest under dorging, for å kunne se hva som skjer nede ved agnene under dypriggfiske. Dette har fungert veldig bra, særlig er jeg fornøyd med bildet jeg har fått ved å sette giveren i såkalt "Landcape" modus, noe som gir mulighet til å få opp et bildet som viser det som skjer i den retningen giveren peker, sett ovenfra. Man kan også oppnå samme bilde ved å sette giveren i "Down" modus, men justere giveren slik at den ligger vannrett. Giveren kommer på et justerbart feste som gjør det enkelt å vri giveren til ulike posisjoner for å tilpasse til de ulike modusene. Det vanlige er å feste giveren til et rør som kan vris fra side til side og løftes opp og ned, men det er også mulig å montere giveren rett på akterspeilet. Siden jeg har brukt Mega Live mest under dorging så har jeg valgt å montere den direkte på samme røret som Mega 360. I tillegg har jeg montert på et håndtak i toppen av røret slik at jeg kan rotere det rundt hvis jeg ønsker det. Når røret roteres rundt vil dog ikke Mega 360 vise korrekt bilde så en slik løsning blir et kompromiss.
Jeg velger også her å vise noen skjermdump fra Mega Live under trolling. Det vi ser på disse bildene er henholdsvis "Landscape" modus og "Down" modus på Apex, men begge med giver justert i "Landscape" modus.
Jeg har også testet litt "tradisjonelt" bruk av Mega Live. Under oppankret fiske i sjøen er det utvilsomt kjekt å kunne speide rundt hele båten for å lete etter både fisk og strukturer. Bildet under er tatt under fiske etter berggylte og viser en liten stim med fisk foran ei steinrøys.
Jeg har gjort litt testing av rekkevidde på Mega Live i sjøen, med giveren i Down modus kan du forvente å se bunn på 40-50 meter, men de beste bildene får du ned til rundt 25-30 meter. Bildet under viser baugen på lekteren Astri.
Humminbird Chirp Radar
Humminbird tilbyr selvsagt også radar. Ytelsen står til mer enn godkjent og er et veldig godt supplement når man ferdes i mørket, eller tåka legger seg på sjøen! Radaren har en rekkevidde på 24 nautiske mil.
Bildet under viser leden ut fra Svelvik vist på Humminbird Apex, de to rundingene foran båten midt i bildet er stakene til innseilingen.
Har du installert et elektronisk kompass i båten så kan du selvsagt drapere radarbildet på kartet ditt, du har da også mulighet til å sette på gjennomsiktighet slik at kartinformasjon synes gjennom radarekkoet. Det er selvsagt tilgjengelig en rekke flere funksjoner knyttet til radaren, men disse får vi komme tilbake til i en annen artikkel.
Integrasjoner og øvrige tilkoblingsmuligheter
Nå har vi tatt en titt på kart, ulike ekkoloddteknologier og radar. Men Humminbird Apex har en rekke flere ess i ermet, for gjennom konseptet "One Boat Network" kan du integrere en rekke løsninger med Apex. Dette gjør du gjennom å koble til via enten bluetooth, ethernet, NMEA2000 eller NMEA183. Her mangler det med andre ord ikke på tilkoblingsmuligheter!
VHF og AIS
Humminbird har ingen egen VHF i porteføljen sin, men Comstedt leverer VHF fra Navicom som kan kobles sammen med Humminbird Apex, enten via NMEA183 eller NMEA2K. Jeg har en Navicom RT-1050 AIS VHF i båten, denne modellen har støtte for mottak av AIS-data.
Enheten er koblet til Humminbird Apex via NMEA2K og jeg kan på den måten vise AIS-data på skjermen. AIS-mål vises som båtsymboler i kartvisningen, og ved å klikke på båtsymbolet får du opp mer info om båten.
Det er også mulig å hente opp liste over alle tilgjengelige AIS-mål i nærheten.
Cannon dyprigger
Denne sesongen har jeg testet Cannon sine Optimum elektriske dyprigger i båten. Dette er toppmodellene fra Cannon og i praksis det beste du kan få tak i av slikt utstyr.
Selvfølgelig finnes det integrasjon mellom disse og Humminbird Apex, og dette gjøres via bluetooth. Denne oppkoblingen er noe av det enkleste å sette opp som jeg har sett, og det fungerer kjempebra. Når oppkoblingen er gjort så dukker det opp et panel på venstre side av skjermen hvor du kan styre dypriggen. Har du flere dyprigger koblet til så vises disse som separate faner i dette sidepanelet.
Minn Kota trollingmotor
Nå er vi kommet til det jeg kanskje vil betegne som den aller råeste integrasjonen du kan gjøre med en Humminbird Apex, nemlig integrasjonen med en Minn Kota trollingmotor. For meg som driver med havfiske og herunder driftfiske og oppankret fiske er dette en ren revolusjon. Jeg har en Minn Kota RT Instinct Quest installert i båten, dette er den nyeste toppmodellen fra Minn Kota, med børsteløs motor og automatisk hev/senk funksjon.
Denne integreres med Apex via en ethernet kabel. Når disse er koblet sammen så dukker det opp nok et panel på siden av skjermen hvor du kan utføre en rekke funksjoner. Ikke bare kan du heve og senke trollingmotoren via skjermen, du kan ankre opp, aktivere autopilot eller sette opp et drift via skjermen. Kort fortalt kan du velge et punkt på kartet og aktivere driftfunksjonen. Da vil båten bevege seg sakte i en rett linje frem til punktet du valgte, med den farten du selv ønsker.
Som om det ikke var nok med styringspanelet til trollingmotoren, med integrasjonen kommer også en helt egen funksjon for strømstyring. Her får du full kontroll over strømforbruket til trollingmotoren, inkludert oversikt over gjenstående antall timer under en til hver tid gjeldende belastning. Dette er en utrolig kjekk funksjon når du ligger ute på sjøen og lurer på hvor lenge batteriene vil holde. Du kan også aktivere "Eco Mode" hvis du begynner å få lite strøm i batterbanken, da endrer trollingmotorens karakteristikk seg til å fokusere på mest mulig strømsparende drift.
Marine audio
Har du ønske om stereoanlegg i båten? Null problem, Apex fikser dette også. Jeg har testet denne integrasjonen sammen med et Fusion BB-100 stereoanlegg over NMEA2K-nettverket i båten.
Dette fungerer plettfritt. Du kobler deg til BB-100 med telefonen via bluetooth akkurat som en bil. Videre kan du styre låtvalg, volum, balanse m.m. via panelet på venstre side av skjermen.
Ønsker du mer oversikt over funksjonene til stereoanlegget så kan du velge en utvidet visning som dekker hele skjermen.
Motordata
Humminbird Apex støtter også visning av motordata. Dette kan vises som såkalt "overlay" på hvilket som helst skjermbilde på Apex, men du kan også ta opp et dedikert "dashboard" som du kan tilpasse selv. Jeg har testet visning av motordata på to ulike motorer i år, første bildet viser dashboardvisning av data fra en Yamaha F250 utenbordsmotor, mens bildet under der igjen viser motordata fra en Volvo Penta D6 310hk diesel innenbordsmotor. Visning av motordata gir mulighet for optimalisering av drivstofforbruk under transportetapper da du får opp visning av forbruk, f.eks. både som liter per time og liter per nautiske mil. I tillegg vises data som turtall, motortemperatur, oljetrykk m.m.
Oppsummering
Etter én sesong med Humminbird Apex har jeg rukket å bli kjent med hva denne kraftpakken av en enhet har å by på. Mange lurte fælt på hva jeg drev med da jeg byttet ut elektronikken i båten til fordel for Humminbird og Minn Kota i fjor, men det var et kalkulert valg. Gjennom "One Boat Network" kan Johnson Outdoors tilby en uslåelig kombinasjon av produkter som snakker sammen gjennom Humminbird, Minn Kota og Cannon. Og det funker ikke bare bra på papiret, det funker i praksis også. Jeg kan med hånda på hjertet si at jeg har aldri hatt så lite problemer med elektronikken i båten som i år. Er du yrkesfisker eller havfisker som ønsker premium utstyr i båten din, så kan jeg trygt anbefale å ta en titt på Humminbird Apex. Den er ikke den billigste skjermen du finner på markedet, men den er garantert en av de beste.
Hilsen Atle
Comments