top of page
Forfatterens bildeAtle Høidalen

C-Map Genesis - Guide til registrering og nedlasting

Oppdatert: 30. jun. 2021

Det finnes flere alternative kilder til gratis nedlastbare kartkilder for ferskvann der ute. Étt eksempel er mine egne nedlastbare kart fra NVE her på denne bloggen, et annet eksempel er Dybdekart.no hvor du selv må være med å logge og sende inn data for å kunne laste ned kart. Et tredje alternativ, som jeg selv bruker mye, er tjenesten C-Map Genesis. I dette innlegget vil jeg forklare litt om hva C-Map Genesis er og hvordan du kan både laste opp loggfiler og laste ned kart herfra.

Kort om C-Map Genesis

Tjenesten lar deg registrere deg som bruker og laste opp loggfiler fra plotteren din som da blir behandlet i "skyen" og brukt som underlag til generering av dybdekart for innsjøen/vassdraget du har logget i. I gratisversjonen, som er den vi skal se på denne gangen, vil dataene du laster opp bli tilgjengelige for alle andre brukere også. Det betyr at du vil samarbeide med alle andre som laster opp data for samme vann om å lage dybdekartet. Jo mer data og jo flere brukere som bidrar, jo bedre blir kartet du kan laste ned igjen.

Det er fullt mulig å laste ned kart fra C-Map Genesis uten å ha lastet opp loggfiler selv, du kan altså være med som "gratispassasjer" i starten om du ikke har loggdata å bidra med. Disse kartene som du kan laste ned gratis kaller C-Map for "Social Maps".


Registrering

For å registrere deg går du inn www.genesismaps.com. Her velger du "Sign up for free" og fyller ut info i vinduet som kommer opp.

Når du har registrert deg som bruker er neste steg å registrere kartplotteren din. Det er nemlig slik at når du laster ned kart fra C-Map Genesis så blir kartet "hardkodet" til å fungere bare på din egen plotter. Du kan selvfølgelig registrere flere plottere dersom du har dette, men kartene i seg selv kan bare fungere på plotteren de er lastet ned til. Har du to plottere koblet via ethernet så vil kartet selvfølgelig være tilgjengelig på begge.

Du finner listen over registrerte plottere nederst på hovedsiden. I dette tilfellet har jeg allerede to plottere registrert og skal registrere en tredje plotter.

Jeg velger "Add a device".

Du finner "Serial #" og "Content ID" ved å gå inn på plotteren din, via menyen for innstillinger og velger "About". Det er viktig at du skriver inn nøyaktig samme nummer som står her, ellers vil ikke kartene du laster ned vises på plotteren din. Avslutt ved å trykke "Submit".


Opplasting av loggfiler

Når du har registrert plotteren din så er du klar for å laste opp loggfiler. C-Map Genesis godtar loggfiler i både sl2 og sl3 format. Start opplastingen ved å trykke "Start Upload" fra hovedsiden til C-Map Genesis.

Du kommer nå inn i selve opplastingsmenyen.

Velg "Add Sonar Logs" og bla deg frem til mappen du har loggfilene i. Velg filene og trykk "Åpne".

Når du har valgt loggfilene du vil laste opp så trykker du "Start Upload". Det dukker da opp et vindu hvor du må godta regler og betingelser for C-Map Genesis. Trykk "Upload".

Når loggfilene er ferdig lastet opp dukker det opp en dialogboks. Velg "My Dashboard".

Du kommer nå tilbake til hovedsiden eller ditt "Dashboard". Her vil du se at det nå er 2 "Trips" (hver loggfil kalles en "trip" i C-Map Genesis) som bearbeides. Normalt tar det ca. 1-3 uker før loggfilene er lagt til selve kartet.

Når du nå har lastet opp dine første loggfiler så kan vi ta en titt på hvordan du kan starte å høste av fruktene ved å laste ned egne kart.


Nedlasting av kart

For å få tilgang til oversikten over kartene går jeg enten inn via "Social Maps" i menyen eller trykker på "plusstegnet" i kartvinduet under "Social Maps."

Når du er inne på "Social Maps" så kan du navigere til innsjøen/vassdraget du vil laste ned data for ved å zoome i kartvinduet.

I dette tilfellet skal jeg laste ned dybdekart for Asperen i Aremark da jeg skal dit for å delta i klubbmesterskap i Aremark Gjeddeklubb denne helgen. Jeg trykker på "dråpen" ved innsjøen og får opp informasjon om innsjøen. Så velger jeg "Download". Det dukker da opp en linje nederst på skjermen som lar meg velge hvilken plotter jeg vil bruke kartet på. I dette tilfellet har jeg valgt en NSS16 Evo3S. Jeg velger så "Download Map" og tjenesten jobber i noen sekunder mens kartet lages til deg.

Når kartet er klart (tar bare noen sekunder) så velger du "Save File". Du kan enten laste ned zip-filen og mellomlagre den på pc'en før du overfører til SD-kortet, eller du kan laste ned direkte til SD-kortet. I dette tilfellet laster jeg ned direkte til SD-kortet. Husk at zip-filen må pakkes opp før du kan bruke kartet. Inne i zip-filen finner du en mappe med innsjønavnet og kartinnholdet lik de andre mappene som allerede er på kortet.

Når dette er gjort er alt du trenger å gjøre å sette SD-kortet inn i kartplotteren din. Du vil da få tilgang til å velge kartet du har lastet ned via kartmenyen "Chart Source".

Om du synes fargene på kartet er kjedelige så kan du også sette opp en egen fargepalett via kartmenyen. Vi kan gå nærmere inn på hvordan du gjør dette i en annen artikkel, men under ser du et enkelt eksempel på hvordan du kan overstyre fargene på kartet med en fargepalett du velger selv.

Som du ser av skjermdumpene så er ikke alle kartene like godt logget. Enn så lenge er det få innsjøer i Norge som er komplett logget, men likevel inneholder de fleste nok loggdata til at kartene er til stor hjelp for både navigering og i letingen etter gode fiskeplasser. Og med disse kartene som bakgrunn har du alle muligheter til å ta ansvar selv i "ditt område" og sørge for at det blir lastet opp loggdata der det er områder i kartet som mangler data!


C-Map Genesis er en tjeneste som bare blir bedre og bedre og jeg vil på det sterkeste anbefale alle som benytter seg av kartplottere fra Lowrance og Simrad til å gå inn, registrere seg og laste opp loggfilene sine. Jo flere vi er, jo bedre blir kartene.


PS: C-Map Genesis har også en betalingsversjon hvor du bl.a. kan laste opp data som du beholder privat (både dataene og kartet du lager) og hvor du også får mulighet til å laste ned kart som viser bunnkomposisjon (hard/bløt bunn). Jeg kommer tilbake med en gjennomgang av dette ved en senere anledning.


Hilsen Atle

1 474 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentários


bottom of page