top of page

Testet: Ursuit Gemino Operative tørrdrakt

Oppdatert: 2. okt. 2022

Dersom du ferdes mye på sjøen i de kalde årstidene så vet du hvor viktig det er for trivselen å holde seg tørr under turen. Sent på høsten, vinterstid og tidlig vår er temperaturen i vannet så lav at det som oftest er snakk om minutter før situasjonen kan være livstruende dersom du faller uti. I en slik situasjon hjelper det ikke med flytedress, da er det tørrdrakt som gjelder. Vi har i samarbeid med den finske tørrdraktprodusenten Ursuit testet modellen Gemino Operative denne sesongen.


Om Ursuit

Ursuit er et finsk firma som ble etablert allerede i 1964 og selve produksjonen foregår henholdsvis i Turku i Finland og i Valga i Estland. De har spesialisert seg på tørrdrakter for bruk til vannaktiviteter både over og under vann, dykking, redningsarbeid og fritidsaktiviteter. Alle Ursuit sine tørrdrakter er håndlagede og kan derfor spesialtilpasses kundens behov, både i små og store kvantum. Ursuit leverer slike spesialtilpassede drakter til en rekke offentlige og private aktører som brannmenn, redningsarbeidere, kystvakt, politi m.m. i tillegg til at plaggene deres er veldig populære blant yrkes- og sportsfiskere, seilere og andre aktører innen maritime aktiviteter.

Eksempler på bruksområder for Ursuit sine drakter. Bilder lånt fra Ursuit.


Ursuit Gemino Operative

Ursuit Gemino Operative er en 2-delt tørrdrakt laget i 4-tex som er et materiale basert på 100% Cordura polyamid med PU membran, eller på godt norsk, vanntett nylon. Til tross for at drakten er vanntett har den meget god pusteevne, stoffet er utviklet slik at de store vannpartiklene ikke slipper inn fra utsiden, mens fukt og svette slipper ut innenfra. Siden dressen er 2-delt kan både jakke og bukse brukes uavhengig av hverandre, men det mest naturlige er å ta av seg jakken når det ikke er behov for den, mens buksene forblir på.

Ursuit Gemino Operative, her farge sort, men den finnes også i rød.


Selve dressen leveres i en bag sammen med et par hansker, en brukermanual og et reparasjonskit. Det første som slo meg da jeg pakket ut og undersøkte dressen var utførelsen. Her oser det kvalitet av både tekstiler, glidelåser og praktiske løsninger med både lommer og ulike tilpasningsløsninger. Selve buksa, som kommer med et par meget praktiske seler, kobles til jakka ved hjelp av en vanntett glidelås, som igjen tettes i skjøten med en vanntett pakning som skrus på plass og strammes til. Buksa kommer med integrerte sokker og det er vanntette mansjetter i halsen og i ermene på jakka. Dette gjør at dressen i praksis er 100% vanntett når både jakke og bukse brukes samtidig.

Det er denne patenten som sørger for den vanntette skjøten i glidelåsen mellom bukse og jakke.

Hvordan er den i bruk?

Første turen jeg testet dressen var under sjøørretfiske fra land i februar i år. Dressen er bemerkelsesverdig smidig å bruke under forflytning på land, det var lite som tydet på at det var en tørrdrakt jeg hadde på meg. Både ulovlige gjerder i strandsonen, store steiner og skrenter ble forsert uten problemer. Fremme ved fiskeplassen var det bare å vade rett uti det kalde vannet, en merkelig følelse å kjenne kulden fra vannet men fortsatt være like tørr på føttene!

Det er ingenting i veien for å bruke Ursuit Gemino Operative som en vadedress.

Det vi har brukt dressen mest til er selvølgelig i aktiviteter i båt langt til havs. Det er nemlig til dette bruket dressen virkelig kommer til sin rett. Dressen er vanntett og vindtett og beskytter derfor meget godt i alt slags vær i en åpen båt. Det er verdt å trekke frem dressens krage, som er av den høye sorten. Denne kan du velge å brette ned dersom du er varm, men dersom det er kaldt og du plages av sur vind så bretter du denne opp slik at den beskytter hals, nakke og ører for vinden. Dette fungerer meget godt i praksis og gjør at jeg stort sett kun bruker caps og ikke lue når jeg er ute på sjøen, slik som vi ser Dag avbildet under en tur i Skagerrak sist vinter under her. Du finner også film fra den turen her.

Ursuit Gemino Operative tilbyr god vindbeskyttelse i hals og nakke i tillegg til å holde deg tørr.

Sikkerhet til sjøs

Det største kjøpsargumentet for Ursuit Gemino Operative er sikkerheten dressen tilbyr. Vanlige flytedresser som mange benytter til sjøs er ikke vanntette og gir derfor en falsk trygghet etter min mening. Vinterstid kan vannet i sjøen være under 5 grader, da hjelper det ikke at flytedressen holder deg flytende, det er kulda som tar deg. Overlevelsestiden i vannet under slike situasjoner kan være så lav som 30-45minutter, da mister du først bevistheten og veien videre derfra til drukning er kort.

Har du derimot en tørrdrakt med et godt isolerende lag med klær under vil du kunne klare deg i vannet i flere timer. Selv om du flyter ganske godt med Ursuit Gemino Operative er den ikke definert som flytedrakt, så det er anbefalt å benytte en flytevest i tillegg utenpå drakten. Da er du også rustet for de tøffeste forholdene du finner på sjøen her i Norge.

Dressen kommer også med signalgul hette med refleks, i tillegg er det også refleks på skuldrene og ermene slik at du er godt synlig for letemannskaper om du faller i sjøen og må reddes.

Det er lett å henge med geipen når regnet pøser ned og fisken uteblir, men tørr er du iallefall!

Pris, garanti og service

Prisen for en Ursuit Gemino Operative er drøye 18.000kr, en betydelig sum for et klesplagg, men prisen gjenspeiler kvaliteten på produktet, som vi mener er det beste du kan oppdrive av denne type bekledning her i Norden. La oss ikke glemme at dressen også fungerer som et betydelig sikkerhetstiltak når du ferdes langt til sjøs! Tørrdrakt eller ikke tørrdrakt kan faktisk utgjøre forskjellen på om du kommer hjem fra en fisketur eller ikke.

I Norge er Seeberg AS distributør av Ursuit, du kan se deres utvalg på hjemmesiden deres. Dressene er bestillingsvare og kjøpes helst gjennom din lokale sports- og fiskeutstyrsforhandler.

Ursuit Gemino Operative fremstår som meget robuste og slitesterke dresser og kommer med 2 års garanti. Dersom du er uheldig og får skader på dressen din som ikke kan repareres med det medfølgende reparasjonskitet er det Lexov Safety i Kristiansand som gjør reparasjoner for Ursuit her i Norge.


Konklusjon

Vi har brukt Ursuit én sesong og er helfrelste! Den er lett å ta av og på, behagelig under bruk, holder deg tørr på kroppen og beskytter for vinden. I tillegg kan den være forskjellen på liv og død når uhellet først er ute. Skal du investere i et plagg som gir deg alle disse fordelene så anbefaler vi på det varmeste Ursuit Gemino Operative, det er rett og slett en meget god investering, prisen til tross.


PS: Ursuit kommer med en rekke ulike dresser i ulike prisklasser. Dersom du er ute etter en tørrdrakt som gir deg mange av de samme fordelene som Gemino Operative, men til en hyggeligere pris, da kan vi anbefale Ursuit MPS. Dette er en tørrdrakt som er mye enklere utformet og beregnet for bruk under vanlige ytterklær.


Hilsen Atle

954 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page