top of page

10-grader'n mars 2021

En snau måned etter sesongåpningen i Skagerrak åpnet det seg en ny mulighet for en tur ut. Viken og Vestfold har strenge koronarestriksjoner om dagen, men etter litt diskusjoner med Fredrik ble vi enige om å gjennomføre turen. Båten ble tanket hjemme på Konnerud og turen ned til Nevlunghavn gjennomført uten stopp underveis.

Båten rigget og klar for tur utaskjærs.

Planen var å dra langt ut til en plass vi tidligere har fått mye brosme, ca. 20nm ut fra Nevlunghavn. Her skulle vi tilbringe formiddagen før vi skulle avslutte med noen drift etter lange inne på en grunnere område, rundt 200m dypt, som vi har fisket mye på tidligere. Yr hadde meldt tiltakende vind utover ettermiddagen fra sør-vest, så akkurat hvor mye tid vi kunne tilbringe der ute var litt usikkert. Vel fremme ankret vi opp med elmotoren og slapp agnene ned på snaue 500 meters dyp.

Ankring med MotorGuide er en lek.

Til dette fisket benytter vi et paternoster takkel med to opphengskroker agnet med makrell. Jeg benytter som regel j-kroker i størrelse 10/0 til dette formålet. Vil du ikke lage dine egne takkel så kan du f.eks. bruke Søvik sine ferdig knytte takler. Nederst kjørte vi med bom og slep med hver vår hattifnatt-rigg fra Campelen.

Fredrik venter på at noe skal ta agnet langt der nede...

Etter en drøy times fiske blir det endelig kontakt på stanga til Fredrik. Et par kraftige tilslag og fisken sitter. Etter stangbøyen å dømme er det en solid fisk, nå gjenstår bare 15 minutter med sveiving før vi kan bekrefte om det er arten vi kom for, brosme.

Fredrik jobber med noe tungt.

Ikke overraskende var det brosme, et flott eksemplar på 93cm og drøye 10kg. Fin start på dagen!

Fredrik poserer med årets første brosme.

Etter dette hadde vi flere kontakter med fisk, men valgte å gi oss litt over 12.00 for å avslutte dagen med litt fiske etter lange lenger inn over et område vi har fisket mye på tidligere. Om våren trekker gjerne gyteklar lange inn på grunnere områder og vi var spente på om det var noe aktivitet nå. Det har vært en veldig kald vinter og temperaturen i sjøen her ute er fortsatt bare 4,5 grader. En god strategi kan være å la båten drive mens man sleper takkelet langs bunn. Dette krever dog at forholdene er ideelle, ikke for mye vind og strøm. Det var de ikke denne gangen og selv med søkker på 800gr. var det utfordrende å holde bunn på 200m til tider. Fredrik fikk likevel kontakt med fisk til slutt, men da fisken kom opp til ripa var det ikke akkurat den arten vi hadde håpet på.

Fredrik med dagens overraskelse, pigghå.

Pigghå er en art jeg ikke har hatt i båten før, så for min del var det en artig opplevelse, Fredrik derimot har fått flere eksemplarer tidligere. Pigghå er fredet, så etter avkroking og noen kjappe bilder ble den sluppet ut igjen.


Etter dette blåste det opp og vi bestemte oss for å pakke sammen og dra inn. Været kan endre seg fort utpå sjøen så det er viktig å følge med. Turen inn kan fort bli ubehagelig dersom du venter for lenge! Både jeg og Fredrik hadde på oss tørrdrakter, dette er et plagg du bør vurdere å anskaffe dersom du skal langt ut på sjøen vinterstid. Det hjelper lite med redningsvest når vannet kun er 4,5 grader. Med tørrdrakten klarer du holde deg i live i sjøen lenger hvis uhellet først er ute. Av andre sikkerhetstiltak vi bruker er selvfølgelig VHF med DSC, og Fredrik har også alltid med en veske med nødraketter. Tenk sikkerhet før du drar ut på sjøen, særlig vinterstid!


Alt i alt en fin tur og et hyggelig avbrekk fra koronaisolasjonen i hverdagen. Lange uteble, men vi får se om det blir mulig å få til en ny tur i løpet av påsken. Takk for turen Fredrik!


Hilsen Atle

252 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page