top of page

10-graderen - Nye Daiwa Saltiga LD innfrir

Det har dessverre blitt langt færre turer ut langs 10-graderen i år enn jeg opprinnelig satte meg som mål før sesongen. Sist søndag ble det imidlertid mulig å ta en tur ut igjen, denne gangen sammen med Robert Wahlross fra Wahlross Film. Turen har vært planlagt en god stund og formålet var å få filmet Daiwa sine nye Saltiga LD sneller i aksjon. Robert er en særdeles dyktig mann med kameraet, og i tillegg til å påta seg varierte oppdrag innenfor film og foto, lager han også litt fiskefilmer innimellom. Du kan sjekke ut Wahlross Film sin Youtubekanal her.

Båten på plass ved Omrestranda.

Jeg møtte Robert ved Omrestranda i Nevlunghavn, her er det god parkering og et meget bra båtutsett. Husk å vippse penger til båtforeningen, info finner du på tavla ved båtutsettet.

Meget god og praktisk båtrampe ved Omrestranda.

Etter litt pakking i båt og planlegging satte vi kursen ut mot Tvistein fyr hvor vi skulle filme noen sekvenser med drone før turen gikk videre sørover langs 10-graderen.

På vei ut fra Omrestranda.

Med i båten var altså to stangkomboer, én Daiwa Kenzaki 20-30lb med Saltiga LD40 2-speed og én Daiwa Kenzaki 80lb med Saltiga LD60 2-speed.

Stengene klargjøres. Daiwa Saltiga LD40 og Saltiga LD60.

Etter å ha møtt på leieboerne på Tvistein og forklart formålet for besøket vårt ble det foretatt en rekke fartsetapper langs østsiden av øya mens Robert stod på land og filmet det hele med drone. Deretter gikk turen videre sørover, ca. 20NM ut fra Nevlunghavn.

Tvistein fyr. Vakkert sted!

Planen var å starte dagen med Saltiga LD40 på ca. 350m dyp, få opp en brosme relativt raskt, så dra ut på enda dypere vann og fiske etter hvitskate med Saltiga LD60. Jeg rigget til et takkel med opphengere agnet med mindre makrell/filéter og bom med en hattifnatt med hel stor makrell på slepet. Dette har vært en kombo som har vist seg å være veldig effektiv her ute. Jeg har fylt min Saltiga LD40 med 500m Daiwa J-Braid 0.28. Snella holder nok fint 600m av samme dimensjon, men siden jeg kun hadde tilgjengelig 500m ruller hjemme så ble det sånn denne gangen. 500m holder jo uansett til de fleste typer havfiske, det gjør også selve snella, som jeg vil karakterisere som en fin "allround" havfiskesnelle som passer til de fleste anledninger. Jeg tipper LD40 vil være den størrelsen som kommer til å selge best her i Norge.

Flerkrokstakkel med bom og hattifnattrigg på vei ned i dypet.
Nede på ca. 350m.

Den nye Saltiga LD serien er helt redesignet fra bunnen av, og Daiwa sine ingeniører har brukt 5 år på å gjøre denne snella så god som overhodet mulig. Selve huset og sideplatene er frest ut av étt stykke aluminium, og dette, sammen med de overdimensjonerte kulelagrene og girene i rustfritt stål, gjør denne snella ekstremt kraftig og holdbar, selv under forhold med mye eksponering for saltvann. Det hevdes at gir i rustfritt stål ikke gir samme myke følelse som messing, men dette har Daiwa jobbet seg rundt og både gir og brems føles veldig smidig og mykt i bruk. Alle snellene kommer for øvrig også med et snellefeste i rustfritt stål som hindrer bevegelse sideveis. Du får Saltiga LD i to versjoner, en single speed versjon og en 2-speed versjon. Hvilken av disse du skal velge blir litt opp til deg selv og ditt behov, single speed versjonen har gjennomgående litt høyere girutveksling, litt avhengig av størrelse. Den store fordelen med 2-speed er jo muligheten for å sette inn lavgiret og legge jevnt press når de virkelig store fiskene skal løftes opp fra dypet.

Daiwa Saltiga Lever Drag. Her får du kvalitet for pengene.

Man trenger rett og slett ikke å ha spesielt mye peiling på sneller for å merke at Saltiga LD er ei snelle med meget høy kvalitet som er laget for å vare. I det du tar i snella, sveiver noen runder, justerer bremsen og tester knarren forstår du raskt at dette er ei særdeles god, stabil og godt gjennomarbeidet snelle. Det å sveive opp tunge søkker og fisk fra dypet går rett og slett som en drøm!

Fish On! Saltiga LD40 gjør det den er best til, sveive opp stor fisk fra dypet.

Fisket var tregt denne dagen, men vi fikk til slutt opp en anstendig brosme på 98cm og drøye 10kg. Det er ikke til å legge skjul på at undertegnede ofte bruker elektrisk snelle til fiske etter brosme, men med Saltiga LD i båten vil det nok bli sveivet en del mer manuelt fremover.

Daiwa Kenzaki Boat 7" 20-30lb passer godt sammen med Saltiga LD40 2-speed.
Lettet sportsfisker som har gjort jobben sin, og fotografen har fått det han trengte.

Det ble ikke tid til å vise frem Saltiga LD60 2-speed denne dagen, til det var fisket rett og slett for tregt, men jeg har tidligere lagt ut en videopresentasjon av denne snella.

Gjennomgang av Daiwa Saltiga LD60 2-speed.


Og hvis du lurer på hvordan aksjonen er på Daiwa Kenzaki Boat 80lb, som jeg benytter sammen med Saltiga LD60, så har jeg også laget en liten videosnutt på dette.

Test av aksjon på Kenzaki Boat 80lb og brems på Saltiga LD60 2-speed.


Turen inn til Nevlunghavn og Omrestranda ble unnagjort på silkeføre i den "gyldne timen", fantastiske forhold altså.

Fløyelsføre i den "gyldne timen" på vei inn.

Jeg har ventet lenge på den nye Saltiga LD serien og forventningene har vært høye. Etter et par turer ut med LD60 2-speed er inntrykket av denne svært, svært godt. LD40 stiller på samme nivå, rett og slett ei snelle som innfrir på alle områder for meg. Disse to snellene kommer til uten tvil til å være fast inventar i båten min i sesongene som kommer.


Selve resultatet av filmingen som ble gjort blir forøvrig publisert i Daiwa sine kanaler i løpet av høsten. Stor takk til Robert for sporty innstilling og profesjonell holdning gjennom dagen, jeg ser allerede frem til flere prosjekter sammen med denne meget dyktige fyren!


Hilsen Atle

Team Angler Daiwa Scandinavia

388 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

コメント


bottom of page