top of page

Blålange i Langesund

Vi har vært inne i en periode med veldig fint vær kombinert med godt fiske i Langesund. Det var derfor duket for retur til det salte element etter bare ei uke siden forrige tur. Planen denne gangen var å gå etter storlange på dypet.


Da jeg ankom brygga i Nevlunghavn 07.00 var Fredrik allerede på plass. Vi satte båten på vannet, rigget utstyret og satte kursen utover i Skagerrak til en plass vi hadde bestemt oss for å satse på.

Båten rigges i havna på Omrestranda.

Det var veldig fint på sjøen fra morgenen av. Vi hadde vinden i ryggen på vei utover og marsjet fint i 25-30 knop ut til plassen vår. Det er utrolig fint å være på sjøen om dagen.

Strålende forhold på vei utover.

Vel fremme rigget vi hver vår stang med paternostertakkel og bom med slep, agnet med makrellfilteter på 10/0 kroker. Det var ikke mye strøm og med søkker på 600-800gram holdt vi snøret rett under båten uten særlig avdrift. Agnet ble lagt på bunn ved rundt 450m og så var det bare å sette seg å vente.

Fredrik i sedvanlig stil, avslappet fyr.

Det skulle ikke gå mange minuttene før Fredrik stusset over noe "rar" napping i stanga. Etter litt venting ble tilslaget satt og vi kunne konstatere grei stangbøy og motstand langt der nede. Det var likevel noe som føltes litt annerledes denne gangen, kunne dette være brosme eller lange da?


"Motstanden fra fisken var ikke hard, men som å løfte noe tungt. En som ikke vil opp, men ikke fighter men gjør seg tung. Ispedd bestemte rykk. Jeg skjønte hele veien at dette er noe annet..." - forteller Fredrik.


Etter en hel del minutter med sveiving fikk vi svaret. Opp under båten kom det en lange sigende, men, den så da litt rar ut? Vi stusset litt på dette men tankene kom raskt på blålange. Noen bilder ble knipset og overført til mer erfarne folk på land og svaret kom, joda det var blålange! Utrolig gøy for Fredrik å smelle til med en såpass spennende fisk, han er virkelig i flytsonen om dagen. Vi legger til her at blålange er fredet og ikke lov å fiske målrettet etter. Bifangst er derimot tillatt, og ikke går de å sette ut igjen heller etter å ha blitt sveivet opp fra nesten 500 meters dyp. Utmerket matfisk er det dog, langt bedre enn vanlig lange ifølge de som har greie på dette. Fisken ble forøvrig målt og veid i båten, 7,5 kg fordelt på 124cm.

Fredrik med blånge på 7,5 kg.

Fredrik agnet opp og sendte agnet sitt ned i dypet igjen og jeg gjorde klar kamera for litt dokumentasjon. Plutselig kom det tørt fra Fredrik "jeg tror vi skal vente med kameraet Atle". Jaggu hadde han ikke fast fisk igjen, kort tid etter bunnkontakt. På'n igjen! Denne gangen var det ei flott brosme som fløt opp under båten. Dette ble ble tredje brosma vi har fått på to turer som er over 10kg.

Brosmen tok på "hattifnatt"-takkel fra Campelen på Bryggen i Bergen som sto på bom like over bunnen.

Fredrik med enda ei brosme på drøye 10kg.

To slipp resulterte i to kjappe fisk der altså. Blålange på 7,5kg og brosme på 10kg i løpet av 45 minutter er absolutt innafor. Så tok det ikke lang tid før det var min tur heller. Enda ei brosme ble løftet opp i båten, denne gangen var fisken rundt 9,5kg.

Et stykk sprengt brosme på 9,5kg.

Innen klokka var 11 hadde vi altså hentet opp 2 pene brosmer samt dagens høydepunkt, blålange. Rimelig grei start på dagen for oss og vi kan vel si at vi har vært særdeles heldgie med fisket i Langesund i år. Vinden tok seg etterhvert opp og vi flyttet oss litt rundt i området vi var i for å teste ut litt flere plasser, men tross noen kontakter ble det ikke fler fisk i båten. Vi vendte baugen hjemover når klokka nærmet seg 5, da blåste det 8-9 ms, men vi hadde vinden skrått bakfra hele veien så vi kom oss inn uten å bli altfor våte. Det er greit å poengtere at forholdene langt ute ofte er bedre enn når man nærmer seg land, så pass på vær og vind hvis du har tenkt deg langt ut. Vender du ikke hjem i tide risikerer du å møte høye og krappe bølger når du kommer inn mot kysten og i en liten båt kan du få deg en ubehagelig overraskelse. Ibiza'en har vist seg å være veldig sjøsterk og vi surfet innover med bølgene i 20-25 knop hele veien inn.

Nok en vellykket Langesundtur unnagjort, og dagens definitive høydepunkt var blålange, gratulerer Fredrik!


Hilsen Atle

107 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page