top of page

Fang og slipp - Hva trenger du og hvordan gjør du det riktig?

Oppdatert: 20. sep. 2022

Fang og slipp (C&R eller catch and release). Få ting har skapt (og skaper fortsatt) mer debatt og uvennskap i fiskemiljøet enn dette temaet. Jeg opplever at det er mye mangel på kunnskap om temaet der ute og ønsker derfor å bidra med mine erfaringer rundt praktisering av fang og slipp.


Jeg ønsker ikke å gå inn og mene så mye om fang og slipp prinsippielt i denne artikkelen, men heller skrive litt om hvordan dette KAN utføres i praksis. Artikkelen handler derfor ikke om hvorvidt du SKAL praktisere fang og slipp eller ikke, den handler altså om HVORDAN du KAN praktisere fang og slipp på en mest mulig skånsom måte dersom du velger å slippe fisken ut igjen.

Jeg er klar over at det er ulik praksis i ulike miljøer, spør vi f.eks. en fluefisker, en karpefisker, en gjeddefisker og en ørretfisker fra trollingmiljøet vil du vi sannsynligvis få 4 ulike svar. Den aller beste måten å utføre fang og slipp på er selvsagt å ta ut kroken og slippe fisken løs uten å ta den ut av vannet. Likevel, dersom du vil måle og ta bilde av fisken, vil et opphold ute av vannet også gå greit så lenge du passer på å håndtere fisken skånsomt.

Jeg tar her utgangspunkt i predatorfiskemiljøet og vil gå gjennom hva du trenger for å bedrive fang og slipp på en forsvarlig måte og hvordan du gjør det riktig.


Dette trenger du:

Du trenger ikke allverdens med utstyr for å bedrive fang og slipp på en forsvarlig måte. Det aller viktigste du må tenke på er at fisken skal ha best mulig forutsetninger for å leve videre uten varige mèn når du slipper den ut igjen.

  • Stor håv med gummiert knuteløst nett. Fisker du gjedde bør håven være så stor at du kan ha ei gjedde på over 1 meter liggende i håven uanstrengt. Håven bruker du til å sikre fisken etter at du har sveivet den inn, du bruker den til å ha fisken i vannet til du er klar til å måle, veie og fotografere og du bruker den til å la fisken hvile seg før den slippes helt fri igjen.

Eksempel på egnet håv.
  • Balje med vann/"livewell" til å oppbevare fisken i mens du gjør klar til måling/veiing. Dette er noe som kan vurderes i tillegg til håven, men ingen nødvendighet. Mange trollingfiskere bruker ei balje med vann til å ha fisken i da det er vanskelig å ha fisken liggende i en håv på utsiden av båten mens den beveger seg fremover. "Livewell" er noe du finner i de amerikanske båtene, dette er rett og slett en kum som kan dreneres, ofte med eget system for tilføring av luft i vannet. Siden det tilføres oksygen i vannet kan fisken oppbevares lenger i en livewell uten å ta skade enn i en vanlig balje.

Eksempel på bruk av balje i Erik Grimsøen sin båt under trollingkonkurranse på Tyrifjorden. Her er det i tillegg montert pumpe for tilførsel av oksygen i vannet.
  • Avkrokingsmatte. Denne bør være stor nok til å ha plass til en fisk på over 1 meter dersom du fisker gjedde. Matta beskytter fisken mens du har den i båten eller på land for måling av lengde. Avkrokingsmatte er spesielt viktig hvis du fisker fra land, dette er fordi fisken har et slimlag på kroppen som fort blir ødelagt om den blir rullet i sand, jord, gress eller lignende.

Eksempel på bruk av avkrokingsmatte. Husk å fukte den før bruk!
  • Krokutløsertang. Denne tanga bruker du til å løsne kroken fra kjeften til fisken. Særlig om du fisker gjedde kan kroken sitte et stykke inn i gapet og du ønsker ikke å ha hendene dine inni der, både med tanke på skarpe tenner og skarpe kroker. Tanga hjelper også til å løsne krokene mer skånsomt enn om du bare "røsker" løs agnet. Det finnes dedikerte krokutløsertenger, men ei nebbtang fra Biltema kan også funke.

Eksempel på krokutløsertang, dette er ei nebbtang fra Biltema. Unngå rust.
  • Avbitertang. Av og til sitter kroken(e) så godt at de ikke er mulig å få ut uten å skade fisken. I slike tilfeller kan du klippe av ytterste delene av kroken og dermed mothakene slik at du lettere får kroken løs. Det kan også være at du kommer i en situasjon hvor kroken sitter i din egen hånd, da er avbiter et must for å få kroken ut igjen.

Eksempel på egnet avbitertang. Bilde lånt av Biltema.
  • Måleplanke. Dersom du har planer om å dokumentere lengden på fisken, særlig i konkurransesammenheng, bør du investere i en måleplanke. En måleplanke er et brett, gjerne med en kant i front som du kan hvile nesa til fisken mot for å sikre korrekt måling, med påklistret/malt målestokk med store tall. Noen avkrokingsmatter har påtrykt målebånd, dette fungerer greit dersom du ikke har større behov enn å se ca. lengde på fisken, men skal du være med i en konkurranse så blir dette ofte ikke godkjent som måleredskap.

Eksempel på bruk av måleplanke i konkurranse.
  • Veienett. Dersom du har planer om å veie fisken bør du ha et veienett til dette formålet. Du skal overhodet ikke veie fisken ved å sette kroken til vekta i kjeften på fisken, dette tar den skade av! Dersom du ikke har et veienett kan du også bruke en plastpose eller f.eks. en Ikeapose. Noen velger også å veie fisken i håven dersom man har stor nok håv. Husk å trekke fra vekta til veienettet/håven for å få riktig vekt på fisken. Husk også vått veienett eller våt håv veier mer enn en tørt. 

Eksempel på veienett.

Slik gjør du det:

  • Når du har fått fisken inn til båten eller inn til land må den landes i håven. Når dette er gjort sikrer du håven og sørger for å fjerne kroken fra kjeften.

Når fisken skal landes er det greit med en liten hjelper i båten.
  • La fisken hvile seg i håven. Har du balje eller livewell plasserer du fisken her istedet for i håven dersom dette er hensiktsmessig. Mens fisken ligger og hviler seg gjør du klar avkrokingsmatte og måleredskap. Du bør også samtidig finne frem fotoapparat/mobiltelefon dersom du skal dokumentere fangsten.

Eksempel på gjedde som hviler seg i håven.

Når avkrokingsmatte, måleredskap og fotoapparat/mobiltelefon er klart henter du fisken opp av håven/balja/livewellen. Avhengig av hva slags fisk du har i håven skal den håndteres litt ulikt:

  • Gjedde: Her bruker du "gjellegrepet", dvs. du føler deg frem helt fremst mellom selve gjellelokket og gjellene på gjedda. Når du finner denne åpningen tar du godt grep og løfter fisken opp. Pass på at du ikke holder mellom selve gjellene, da skader du fisken og dine egne fingre også. Når du løfter ei gjedde med gjellegrepet skal du også understøtte fisken under buken slik at du ikke påfører nakke/rygg på fisken med enten unødvendig press. Pass på så du ikke holder for langt bak på fisken slik at den får knekk i ryggen, det er ikke bra for gjedda.

Eksempel på hvordan du kan holde ei gjedde.
  • Abbor: Mange velger å bruke "tommelgrepet" på abboren. Det består i å putte tommelen inn i kjeften på abboren og klemme med tommel og pekefinger (som du holder på utsiden av underkjeven) for så å løfte abboren på denne måten. Skal du gjøre dette må du også huske på å understøtte abboren med andre hånden av samme grunner som for gjedde. Abboren har et litt mindre "sleipt" skinn enn gjedda så du kan også ta tak i abboren under buken med én hånd og løfte den opp på denne måten. Sistnevnte metode er nok kanskje den mest skånsomme for fisken.

Eksempel på hvordan du kan holde en (hav)abbor.
  • Ørret: Ørret er mer sårbar for håndtering enn gjedde og abbor. Man skal IKKE ta gjellegrep eller tommelgrep på en ørret. Er ørreten stor nok så kan du da grep rundt sporden til fisken, altså rett innenfor halefinnen. Hold et fast grep mens du løfter opp ørreten ved å understøtte under buken med andre hånden. 

Slik kan du holde en ørret.
  • Plasser fisken på avkrokingsmatte/måleplanke og mål lengden på fisken. Pass på at fisken ligger slik til at den ikke skade seg hvis den begynner å sprelle. Det å måle en stor fisk på et sted fisken kan falle ned fra er ingen god idé. Fisken kommer garantert til å sprelle, så dette må du være forberedt på. Ta et par kjappe bilder mens fisken ligger på planken.

Eksempel på måling av fisk på måleplanke fra Norges Trollingforbund.
  • Løft fisken opp ved å holde den som beskrevet tidligere, ta et par kjappe bilder mens du står i knestående. Det er ingen god idé å stå oppreist når du skal bilde av deg selv sammen med fisken. Årsaken til dette er at dersom du mister fisken vil den skade seg når den faller ned. Bruk kamera med selvutløser når du er alene, eller få en kompis til å ta bilde om dere er flere.

Eksempel på poseringsbilde av fisk i knestående.
  • Plasser fisken tilbake i håven/balja/livewellen så den får kommet seg litt før du eventuelt veier den og slipper den tilbake i vannet. Dersom du bruker håven må den være nedsenket nok i vannet til at fisken får ligget naturlig med hele kroppen under vann.

Eksempel på havabbor som hviler seg i håven.
  • Når eventuell veiing er unnagjort skal fisken slippes ut igjen. Hvordan dette utføres er det mye ulik praksis på og vi ønsker derfor ikke å anbefale én spesiell metode. Noen velger å senke fisken skånsomt ned i vannet og holde den litt der før man lar den gå, andre velger "torpedometoden" ved å "skyte" fisken ned i vannet med hodet først. Dersom du velger sistnevnte metode må du passe på at fisken treffer vannet riktig og ikke lander med f.eks. siden først slik at den svimeslås. "Torpedometoden" brukes mest av trollingfiskere som er avhengig av å ha båten i gang til enhver tid og derfor er det ikke så lett å holde fisken rolig ved båten mens man slipper den tilbake.


Ting å tenke på:

  • Fuktighet! Sørg for at alt fisken skal i kontakt med på land/i båten er vått. Det er ikke bra for fisken å bli lagt på en helt tørr avkrokingsmatte eller i et helt tørt veienett.

  • Stang og snelle. Bruk utstyr som er dimensjonert for fisken du skal fiske etter. Ja, det er gøy å fiske stor fisk på lett utstyr, men dersom du bruker unødvendig lang tid på å lande fisken så er dette ikke bra for fisken. Særlig når det er varmt i vannet skal du passe på å gjøre kampen med fisken kortest mulig og da er det ikke noe lurt med ei lett ørretstang når du skal fiske gjedde.

  • Sene. Bruk sene som er dimensjonert til å tåle vekten av fisken du fisker etter. Fisker du gjedde SKAL du i tillegg bruke bitefortom. Vi anbefaler tykk mono eller fluorkarbon til fortom. Stålfortom kan også benyttes. Det er kjipt for både deg selv og fisken dersom snøret ryker og fisken må svømme rundt med et stort bait med kroker i kjeften.

  • Kroker. Dersom du er veldig opptatt av å gjøre sjansene til overlevelse størst mulig for fisken velger du kroker uten mothaker, enten ved å kjøpe slike kroker eller ved å klemme mothakene inn med ei tang på krokene du allerede har.

  • Tilpassing av baits. Mange wobblere kommer med både to og tre kroker. Særlig ved større wobblere med tre kroker blir det ofte ekstra skader på fisken som følge av de ekstra krokene. For å unngå dette kan du evt. fjerne den bakerste kroken på wobbleren dersom den har to eller tre treblekroker. På mindre wobblere med to treblekroker kan du fjerne den bakerste kroken  og heller forlenge den forreste kroken med ei lita lenge for å få kroken litt lenger bak på baitet du bruker.

  • Temperatur! Dersom det er veldig varmt i vannet (f.eks. over 20 grader) må du begrense fiskens tid over vann til et minimum. De mest seriøse fang og slipp fiskerne velger ofte å ikke fiske etter gjedda når vanntemperaturen når dette nivået da det er vanskelig å sikre at fisken ikke tar skade av både kamp og tid ut av vannet.

Jeg håper denne artikkelen kan være til hjelp for både uerfarne og mer erfarne sportsfiskere der ute som ønsker å praktisere fang og slipp. Så poengterer vi også igjen at det er ulikt syn på ulike praksiser i miljøet der ute, det vi har gått gjennom i denne artikkelen må derfor ikke sees på som en fasit, men mer som en veiledning til hvordan du KAN praktisere fang og slipp.  Til slutt en liten oppfordring. Når du ser noen som legger ut fisk som slippes ut igjen etter å ha blitt håndtert dårlig, forsøk å gi vedkommende en hyggelig tilbakemelding om hvordan du mener det bør gjøres riktig. Det er altfor mye krasse tilbakemeldinger på håndtering av fisk der ute. Vi har alle vært nybegynnere og vi har alle gjort feil. Dette er ting man lærer av og det er mye lettere å ta til seg en hyggelig tilbakemelding enn en reinspikka utskjelling. Skitt fiske folkens! Hilsen Atle

303 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page