top of page

Havfisketur i Langesund

Vindstille, sol, og lørdag. Alle brikkene var på plass for en skikkelig havfisketur for Atle og Fredrik. Målet for dagen var stor lange og brosme. Vi søkte ut på dypet utenfor Langesund, hvor vi har fisket en del det siste året. 


Vi flyttet oss litt gjennom dagen. Vi så en del fisk på ekkoloddet tidlig på, men lite action til å begynne med. Plassene vi fisket på er fra 190 til drøyt 480meters dyp. Det er gytetid for lange og brosme på denne tiden av året, derfor ser vi etter skrenter og formasjoner under vann. Også groper kan være spennende på denne tiden av året.

Atle og Fredrik ute i Skagerrak med Atles Ibiza 20 Sport.

Fiskeutstyr

Atle fikk kjørt sin nye Daiwa Tanacom 750 fylt opp med J-Braid 0.28 på en Daiwa Kenzaki 30-50lbs. Tanacom'en har vært ut et par turer nå og er fantastisk kjekk når man skal bytte agn. I dag fikk vi testet å kjøre fisk med den også, mer om det senere.


Fredrik fisker med Shimano Antares 30-50lb og Talica 16 II (med power-handle - se tidligere innlegg om hvordan man ordner det her.)


Begge fisker med 10m med to oppheng,  kjent som paternoster-takkel som Fredrik knyter. I tillegg har Fredrik et hatifnatt-takkel på bom fra våre venner i Bergen: Campelen på Bryggen. Vi bruker makrell som agn.


Fiskeplasser

Vi bestemte oss for å lete etter fisken med ekkoloddet. Vi splittet opp skjermen til å kjøre både high-chirp og low-chirp samtidig. Enkelt sagt vil low chirp nå dypere, vise et større område under båten og være bedre til å detektere fisk på store dyp, mens high chirp har smalere vinkel, og dermed viser et mindre (les: mer målrettet) område, dog på bekostning av dybde.

Splittet skjerm viser high vs low Chirp. Her ser vi mye aktivitet i et større område rundt oss.

Denne plassen ga oss et napp, men ingen fangst. Derfor kalte vi opp noen kjenninger i havfiskemiljøet som var i området på VHFen: Morten "OffshoreHunter" Ruud og sønnen hans, Emil. De ville ikke uventet enda lenger ut på dypere vann.

Morten og Emil Ruud ombord i skuta "Offshore Hunter".

Morten og Emil var så greie at de lot oss ta følge med dem ut til en plass vi ikke har vært på før, et godt stykke lenger ut i Skagerrak enn vi har vært tidligere. Vi la oss i bunnen en tydelig skrent med minst hundre meter i dybdeforskjell. Bildet under viser skrenten.

Vi ser en bratt skrent på 100m på ekkolodddet.

Action

Kort tid etter at agnet var presentert pent på bunn, blyet dunket hardt i bunnen et par ganger, fikk Fredrik kjenning med fisk. To korte men tydelige napp. Fokus skjerpes (sjokoladekaken fra samboeren måtte settes bort) og gir fisken ro til å kose seg med agnet. Så kjøres det tilslag:

Opp fra 460m dyp  kom denne brosmen:

Første fisk for oss i dag: 10,8kg brosme, ny pers på Fredrik!

God stemning ombord etter et slit med å hale opp fisken 460 meter. Fisken ble selvsagt meldt inn i Colibri Predator Cup -  BLI MED DU OGSÅ! I skrivende stund ligger den på 2. plass for brosme.

Fisken tok på øverst på opphenget, ca 12 meter over bunnen.


Vi tar med en artig detalj. Fredrik sin brosme på vei opp fra bunnen vist på ekkoloddet. Her brukes det en Airmar TM265 chirpgiver og vi kan se at på high chirp plukker loddet opp brosma på vei opp ved ca. 230m dyp.

Fredrik sin brosme på vei opp vist i bildet til høyre. Vi kan se at den ikke plukkes opp på hig chirp før ved ca. 230m.

Så fort FishDonkey var lagt bort ble det action på stanga til Atle. Fredrik rakk ikke en gang å slenge på nytt agn på takkelet...


Et par kontante tilslag ble møtt med solid motstand langt dernede. Et øyeblikk ville fisken ikke røre seg og Kenzaki'n fikk virkelig bøyd seg. Så begynte det å gi etter og Tanacom'en ble satt igang. Utrolig effektivt med vinsj på stanga, men tro ikke at det er lett å pumpe opp fisken selv om snella jobber for deg. Du må fortsatt holde i stanga og det merkes i lårene!

Atle vinsjer opp brosme fra dypet.

Opp kom en pen brosme til Atle, ny personlig rekord!

Atle med ei brosme på 11.1kg, forøvrig ny pers.

Det ble travelt ombord med å agne om, dokumentere fangst og ikke minst high-five! Det roet seg en stund og vi diskuterte hvilke kjennetegn vi så ved akkurat denne fiskeplassen og hva vi tror gjorde at vi lykkes nå. Dette er erfaringer vi noterer oss for neste tur.


Rett før vi hadde tenkt å pakke sammen utstyret og gjøre klar til å sette kurs mot land ser vi begge at det napper pent i stanga til Fredrik. Aggressivt tilslag settes og fisken skal opp - det vil den ikke. Denne gir mer motstand enn den forrige, med en del fine utras.

Fredrik kjører fisk nr.2 for dagen

Det er et deilig slit å kjempe opp en fisk fra nesten 500 meters dyp. Belønningen gjør all melkesyre verdt det:

Pen avslutning på dagen med en brosme på 6,5kg

Fin bonus. Vi var skjønt enige om at dagen hadde levert det vi drømte om: solid brosme på begge to. Vi tok med oss bonus-fisk på tampen. Vi pakket sammen og satte kurs mot land.


Brosme på denne størrelsen er en utsøkt matfisk. Fra fiskene til Fredrik blir belly-kjøttet fiskegrateng og frikadeller. Rygg-fileten er nydelig i panna, fiskesuppe eller i en curry. Atle har tatt tiden vi lever i akkurat nå innover seg og har laget noen ferdige rasjoner:

Brosme ferdig filetert og vakumpakket, klar for fryseren.

Brosme 10+ i Skagerak på begge to ombord er vi veldig fornøyd med!


Takk for turen,


Atle og Fredrik

81 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page