I løpet det siste året har vi testet Kongsberg Simrad sin Combi C giver under dyphavsfiske i Skagerrak og blitt mektig imponert over ytelsen. Vi har blant annet gjort en direkte sammenligning mot Airmar sin TM265LH og funnet at Combi C er helt overlegen når det kommer til å vise detaljer langt ned i vannsøylen ute på havet. En tilbakemelding vi har fått flere ganger er at giveren ikke er tilgjengelig for kjøp for "vanlige" sportsfiskere. Vel, nå er det slutt på dette. Nå har nemlig Mjøsservice fått forhandleravtale med Kongsberg Maritime om salg av Combi C!
Informasjon, kompatibilitet og ytelse
Combi C kommer i to varianter, 38/200khz og 50/200khz. 38/200khz har en noe bredere kone på lav frekvens enn 50/200khz, men den når til gjengjeld dypere ned i vannsøylen enn 50/200khz og har også et ørlite overtak på 50/200khz når det gjelder deteksjon av fisk på dypt vann. Vi snakker likevel her om marginale forskjeller. Mjøsservice kan også levere giveren med en spesiallaget brakett i syrefast stål, etter Team Krokodille sin egen design! Dette betyr at dersom du har plass på akterspeilet, så kan du aktermontere Combi C slik jeg har gjort på min egen båt med stort hell. Denne braketten er hengslet og kan vippes opp under transportetapper dersom man ikke ønsker å ha den nedfelt.
Simrad Combi C fra Kongsberg Maritime er kompatibel med enheter fra Lowrance og Simrad, men vi anbefaler å bruke enten Simrad sin NSS Evo3/Evo3S eller S2009/S2016 da det er disse vi har testet på. Merk at dersom du velger Combi C 38/200khz så må du benytte S2009 eller S5100 modul da NSS Evo3/Evo3S ikke støtter 38khz.
Combi C har i tillegg til høy effekt også høy følsomhet. Selv om den "bare" er klassifisert som 1kw, altså ikke mer enn f.eks. Airmar sin TM265LH, så er enkelt fortalt andelen av effekten som tilføres ned i vannet meget høy hos Combi C. Dette gjør at Combi C er mer sammenlignbar med Airmar sine 2- og 3kw givere enn med Airmar TM265LH. Når du tar tar med i regnestykket at Combi C koster mindre enn TM265LH så er det vanskelig å komme utenom det faktum at Combi C er et røverkjøp, såfremt du har plass til den på båten. Ytelsen på dypt vann er rett og slett fenomenal!
Dersom du monterer Combi C riktig, og ikke vipper den opp under transportetapper, så har den også meget god ytelse i plan. Dette vil selvsagt være helt avhengig av riktig monteringshøyde samt variere ettersom hva slags skrog på båten du har.
Ifølge Kongsberg Simrad sine egne tall vil du med Combi C 38khz se bunn ned til 2000 meters dyp, mens du vil se fisk tilsvarende en torsk på 60cm ned til 500 meter! For 50khz er samme tall 1240 meter (bunndeteksjon) og 480 meter (fisk). På 200khz vil du se bunn ned til 530 meter og se fisk ned til 290 meter. Dette er tall jeg kan bekrefte basert på egne erfaringer.
Du kan lese mer om Combi C i denne artikkelen fra i fjor da vi var ute og lette etter håkjerring i Skagerrak.
Slik kobler du Combi C til Simrad
Combi C leveres med ledning og plugg som er kompatibel med Kongsberg Maritme sine produkter. Skal du bruke Combi C sammen med Lowrance eller Simrad så må du bytte plugg. Dette kan høres komplisert ut, men er i praksis ikke vanskelig. Siden Combi C har to elementer (lav og høy frekvens) i samme giverledning så det monteres to stk. Navico kontakter, en for lav frekvens og en for høy frekvens. Jeg valgte å kjøpe to stk. 7-9 pin adapterledninger (000-13313-001) som jeg klippet i to og benyttet den sorte pluggen. Ved å bruke koblingsskjema for Combi C samt koblingsskjema for nevnte adapterkabel var det relativt enkelt å spleise de to nye kontaktene inn på ledningen fra Combi C. Et alternativ til denne metoden er å bruke å bruke et såkalt pigtail koblingsadapter hvor du kan koble ledningen fra Combi C rett inn i en blokk og du har to ledninger med kobling ferdig koblet til. Mjøsservice selger dette adapteret.
Bildet viser koblingsskjema for Combi C til venstre, koblingsskjema for 7-9 pins adapterledning til høyre.
Kort oppsummert så skal du koble kun blå og hvit ledning til pluggen du skal ha lav frekvens på, mens resten av kablene kobles til pluggen du skal ha 200khz på. I bildene under ser du hvordan jeg løste dette.
Bildene viser bruk av kappet 7-9 pins adapterledning for spleising av Combi C giverkabel.
PS: Stener hos Mjøsservice opplyser forøvrig at Combi C også kan leveres ferdig spleiset med 2 stk. 9-pin plugger for de som ikke ønsker å gjøre denne jobben selv.
Min erfaring er at du fint kan kjøre Combi C rett inn på en Evo3S og få meget bra utbytte av den. Skal du kjøre varianten med 38khz så må du ha en S2009 i tillegg. I så fall kjører du 200khz inn på Evo3S, mens 38khz pluggen kobles til S2009. Skal du ha mest mulig utbytte av Combi C anbefaler jeg å gå til innkjøp av en S5100 ekkoloddsmodul. Da plugger du begge frekvenser inn i denne og så ruter du signalene til ekkoloddskjermen din via ethernet. Bruker du S5100 trenger du ikke inkludere S2009 i oppsettet ditt dersom du skal kjøre 38khz, da S51000 har støtte for dette.
Går du med tanker om å gå til innkjøp av giver for fiske for dypt vann så kan jeg anbefale å ta en titt på Combi C. Det er min påstand at dette er giver som gir utrolig mye ytelse for pengene, det overlegent beste alternativet i sin prisklasse for fiske på dypt vann. Skal du ha noe tilsvarende så må du opp på Airmar sin R111LH eller tilsvarende, og da snakker vi giver til nærmere 50 lapper, dersom du i det hele tatt klarer å oppdrive den her til lands.
Ta en titt på Combi C på Mjøsservice sine nettsider her.
Hilsen Atle
Er det store fordeler ved å benytte s5100, fremfor kun s2009? Jeg liker formatet til sistnevnte, og føler ikke behov for berøringsskjerm. Vurderer å kjøpe en kombi c 38/200 kHz basert på resultatene av dine tester, men med s5100 er det noe over mitt budsjett.