top of page

Simrad NSX - Her er høydepunktene!

Ryktene om Simrad sin utvikling av en ny multifunksjonsmaskin har svirret en god stund. Maskinen, som skal kjøre på et helt nytt operativsystem, ble tidligere denne uka lansert via et globalt live stream event! Er du blant dem som har ønsket at kartplotteren skal oppføre seg mer som mobiltelefonen og Ipaden din? Vel, velkommen til neste generasjon båtelektronikk, Simrad NSX!

Introduksjon

NSX er altså navnet på Simrad sin nyeste multifunksjonsmaskin som baserer seg på det helt nye operativsystemet NEON. Utviklingen innen mobiltelefon- og nettbrett har gått i rasende fart de siste 10-15 årene, og det som kjennetegner disse plattformene er intuitive og oversiktlige brukergrensesnitt, som selv bestemor og bestefar klarer å navigere gjennom. I utviklingen av Simrad NSX har altså Navico valgt å se mot mobile enheter og bygge opp et helt nytt operativsystem fra bunnen av, med fokus på brukervennlighet og moderne design i et appbasert miljø. NEON gir også mulighet for kjøring av tredjeparts apper, noe som åpner for nye og spennende muligheter. F.eks. vil leverandører av løsninger for belysning, sensorer, motordata m.m. kunne lage apper til Simrad NSX for styring og overvåking av disse løsningene.

Simrad NSX blir presentert som en mellomklasseenhet i samme sjiktet som GO, men det er nok mer riktig å plassere NSX et sted mellom GO og NSS Evo3S. Målgruppen er eiere av små og mellomstore motorbåter samt saltvannsfiskere. Det er tre modeller som lanseres, NSX 3007, NSX 3009 og NSX 3012, hvor siste siffer i modellbetegnelsen angir skjermstørrelse.

Simrad NSX 3012, den største av de tre modellene som lanseres.

Skjerm

NSX kommer altså i tre ulike størrelser, 7", 9" og 12" med SolarMax HD IPS teknologi, noe som gjør at disse skjermene også vil fungere godt i åpne båter med direkte eksponering av både vann og sollys. Når det kommer til oppløsning har Simrad valg å gå for 1024x600 på NSX7, 1280x720 på NSX9 og 1280x800 på NSX12. Det betyr altså at NSX7 og NSX9 har høyere skjermoppløsning enn GO7 og GO9 mens NSX12 kjører samme oppløsning som på GO12. Det er likevel viktig å huske på at NSX kommer med IPS skjermteknologi, noe som gir større synsvinkel, mer farger, mer kontrast og skarpere bilde enn GO sine TFT-skjermer.

NSX 3007, NSX 3009 og NSX3012.

Alle tre modellene kommer med følgende tilkoblingsporter:

  • Ethernet

  • NMEA2K

  • USB

  • Strøm

  • 9-pins sonar

I tillegg er det gjemt en minnekortleser bak det runde Simrad-lokket. Det verdt å nevne at NSX, i motsetning til sine forgjengere, ikke har noen begrensing på lagringskapasitet på SD-kortet. Tidligere NOS-enheter har nemlig vært begrenset til 32GB, denne begrensingen er altså fjernet i NSX sitt operativsystem NEON.

Simrad har også minsket selve fotavtrykket til enheten uten at det går ut over skjermflaten, noe som muliggjør installasjon av større skjerm i dashboard med begrenset plass.


GPS

GPS-modulen i NSX har en oppdateringsfrekvens på 10Hz og støtter posisjonssystemene GPS, Glonass, Galileo, Beidou og QZSS. Det er støtte for opp til 48 kanaler og NSX vil finne posisjonen selv med veldig lavt GNSS signal. Oppsummert betyr dette at GPS-modulen i NSX er meget god, og at du vil holde nøyaktig og oppdatert GPS-posisjon under alle typer forhold.

GPS-antenna på Simrad NSX.

Ekkolodd

NSX blir den første mellomklasse multifunksjonsmaskinen fra Simrad som har ekte 1kw ekkolodd innebygget. Det er selvsagt støtte for både downscan og sidescan i tillegg til tradisjonellt 2D-ekkolodd. Ved lansering støtter ikke NSX deling av ekkolodd, men dette vil være på plass i første softwareoppdatering som også vil inkludere støtte for tilkobling til bl.a. SonarHub og S5100.

Ekolodd appen på Simrad NSX.

Radar

NSX støtter både Halo Dome og Open Array radarer. Det er også støtte for de eldre 3G og 4G radarene, men man vil kunne oppleve noen begrensinger i funksjonalitet. NSX har støtte for tilkobling av flere enn én radar.

Simrad NSX sin radar app.

Autopilot

Simrad NSX støtter følgende autopiloter:

  • NAC-1

  • NAC-2

  • NAC-3

  • NAC-D

Styring av autopilot med Simrad NSX.

Nettverk

NSX har altså i motsetning til GO full nettverksfunksjonalitet mellom flere NSX-enheter via både NMA2K og ethernet. Som nevnt tidligere så er ikke støtte for deling av ekkolodd på plass ved lansering, men dette kommer i første software oppdatering. Deling av radar, kart og IP-kameraer er på plass, og i tillegg vil det være støtte for deling av veipunkter, ruter og slepespor mellom NSX og eldre NOS-enheter i nettverket. Det er dog bemerket at noen begrensinger er knyttet til kompatibilitet mellom NEON og NOS enheter i samme nettverk.

Gjennom NMEA2K kan du vise f.eks. motordata på Simrad NSX.
Simrad NSX har full nettverksfunksjonalitet.

Simrad Companion App

Det er varslet at introduksjonen av NSX og NEON også medfører en mye tettere integrasjon med Simrad Companion App for mobil og nettbrett. Gjennom appen kan du synkronisere veipunkter, ruter og slepespor, du kan ta backup av innstillinger og innhold, du kan fjernstyre enheten din, gjøre oppdateringer og mye, mye mer.

Simrad Companion App for mobil og nettbrett.

Kart - Discover X og Reveal X!

Sammen med NSX og operativsystemet NEON lanserer også Navico sine nye kartformater, Discover X og Reveal X. Dersom du har fulgt denne bloggen tidligere så har du nok fått med deg lanseringen av C-Map Discover og Reveal i fjor, nå er altså disse kartene videreutviklet i et nytt format tilpasset de muligheter som ligger i NEON operativsystemet og NSX. Selv om undertegnede ikke enda har hatt mulighet til å teste Discover X og Reveal X, så er det vanskelig å ikke la seg imponere over hvor vakre disse kartene ser ut på NSX! Og nettopp detaljgraden, den høye oppløsningen og hvor raskt og responsivt kartet er når du zoomer og scroller har vært fremhevet som en av de store styrkene til NSX, dette skal rett og slett være en helt rå kartmaskin!

Tre ulike former for visning av Discover X og Reval X kart på NSX.

I tillegg til selve kart appen er det også egne apper for veipunkter, ruter og slepespor. Disse inneholder nye og forbedrede muligheter for administrering av ruter og veipunkter i et enkelt brukergrensesnitt. Kartappen inneholder også en helt ny og meget rask ruteplanlegger.

Nytt brukergrensesnitt for administrering av veipunkter og ruter på NSX.

Oppsummering

Det er i det hele tatt svært mye nytt å ta for seg i forbindelse med lanseringen av NSX. Vi synes det er utrolig spennende med en ny Simrad enhet og et helt nytt operativsystem som helt sikkert vil åpne for masse nye muligheter. Kombinasjonen av et moderne, intuitivt appbasert brukergrensesnitt, full nettverksfunksjonalitet, IPS-skjermer, ekte 1kw ekkolodd og de nye kartseriene Discover X og Reveal gjør at vi tror Simrad NSX vil bli en bestselger i årene som kommer!

Vi håper å få tak på en NSX og kommer garantert tilbake med mer detaljerte gjennomganger på både blogg og Youtube gjennom året som kommer!

385 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentarios


bottom of page