top of page

Simrad tips & triks - Egendefinert dybdepalett på C-Map kart

Oppdatert: 25. jan. 2022

Et av de viktigste hjelpemidlene jeg bruker når jeg er ute og fisker er kartet mitt. Det å enkelt kunne lese dybdekoter og se variasjoner på sjøbunnen er viktig for å kunne identifisere plasser hvor fisken står, og navigere langs disse plassene. C-Map Reveal og Discover kommer med detaljerte og lettleste kart i utgangspunktet, men det finnes likevel et triks som gjør det enda enklere å lese dem!

Har du lyst å lage dine egne farger på kartet? Les videre.

Hvordan sette opp egendefinert fargepalett - Steg for steg

Det er enkelt å sette opp en egendefinert fargepalett. Jeg går her gjennom prosessen steg for steg og bruker som utgangspunkt at jeg skal ut og fiske sjøørret og ønsker å ha kontroll på dybdene mellom 0 og 12 meter i dette eksempelet.


Åpne opp kartvinduet på plotteren din og aktiver menyen øverst til høyre på skjermen. Velg "More options".

Velg "More options".

Nå er du inne i første undermenyen. Her velger du "Chart options".

Velg "Chart options".

I denne menyen kan du gjøre mange innstillinger som påvirker utseende på kartet ditt. Merk at jeg har huket av for "Hig-res bathy", det burde du også gjøre da det gir deg tilgang til mer detaljerte dybdekoter. Videre scroller du til bunnen av menyen.

Huk av for "High-res bathy" og scroll nedover til bunnen.

Helt nederst finner du "Shading".

Velg "shading".

Du er nå inne i menyen som styrer de egendefinerte palettene. Du kan lage to ulike paletter som du kan veksle mellom ved behov. Ingen av dem er valgt nå som vi kan se. Velg "Custom...".

Velg "Custom...".

Vi er nå inne i selve editoren for de egendefinerte palettene. Her ser du noen fliker øverst hvor du finner igjen de to palettene vi nevnte tidligere. Vi skal sette opp for "Depth 1" paletten. Trykk på linjen hvor det står "Add Point...".

Trykk på linjen "Add point...".

Du kan nå definere det første dybdeintervallet og den første fargen i paletten din. I feltet "Depth (m)" velger du den dybde som du starter på med valgte farge. I dette tilfelle skal vi starte på dybde 0, så vi endrer ikke noe der.

For beskrivelse av første fargen, la feltet "Depth (m)" stå som 0 meter.

Neste felt er "Color", trykk på fargen og du får opp en liste med tilgjengelige farger.

Trykk på "Color" og du får opp en liste med tilgjengelige farger.

Siden vi nå definerer fargen som skal vises fra dybde 0 så velger vi rødt. "Opacity (%)" gir deg mulighet til å sette en gjennomsiktighet på fargen din, men vi bruker ikke denne muligheten i dette eksempelet. La den stå til 100% og trykk "OK".

Velg farge, vi velger rød, og trykk "OK".

Nå kan du gjenta denne prosessen til du har satt opp med så mange farger du ønsker å bruke. Du kan definere maks 10 ulike farger, men som oftest så trenger du ikke så mange. Denne funksjonen fungerer slik at den interpolerer mellom de ulike fargene, så selv om du velger kun 5 farger som i dette tilfellet, så vil det resultere i mange variasjoner av disse fargene i kartet ditt. Det er den siste fargen i lista som bestemmer fargen på dybder som er dypere enn de du har definert. Dersom du ønsker at fargene skal stoppe ved en gitt dybde, så legger du inn fargen hvit ved denne dybden som da blir siste definerte dybde.

Slik har vi satt opp. Vi velger hvit farge fra 12 meter og dypere.

I eksempelet over har jeg satt opp slik at jeg vil få farger mellom 0 og 12 meter dybde, men under 12 meter vil kartet ikke ha farger. Farge rød (du ser den ikke for jeg har markert den linjen i tabellen) starter på 0 meter. På 2 meter dybde starter oransje farge og på 3 meter starter gul farge. Det vil så skapes en interpolering mellom disse fargene.

Klikk deg ut av dette vinduet og huk av for "Depth 1" i menyen slik at fargene vises i kartet ditt.

Husk å huke av for "Depth 1" for å vise fargene i kartet.

Vanskeligere enn dette var det ikke! Denne enkle funksjonen er noe av det jeg setter mest pris på når jeg er ute og skal orientere på sjøen samt lete etter gode fiskeplasser. Noen få tips til slutt:

  • Tilpass dybdepaletten til ulike formål, ikke fargelegg dybdeintervaller som du ikke trenger informasjon om.

  • Sett gjerne opp fast en palett for grunt vann og en palett for dypt vann som du kan veksle mellom.

  • Unngå mørke farger. Mørke farger gjør kartet vanskelig å lese, bruk heller farger som gir god kontrast og la delen av kartet du ikke vil utheve være hvit.

Håper dette var en grei gjennomgang av dette temaet, prøv deg frem og finn de palettene du synes fungerer best for ditt eget bruk, mulighetene er mange!


PS: Er du interessert i en full gjennomgang av C-Map sine Discover og Reveal kart så kan du lese om det her.


Hilsen Atle245 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Opmerkingen


bottom of page