top of page

Testet: Båtovervåkning - SmartBoat One fra Sensar Marine

Oppdatert: 16. feb.

Visste du at du ved en hjelp av en liten boks i båten og et tilhørende abonnement kan overvåke alt som skjer i båten din ved hjelp av en app på telefonen, fra sofaen hjemme i stua? Ikke det? Vel, denne sesongen har jeg testet SmartBoat One fra Sensar Marine, et system som gjør akkurat dette. Vi tar en nærmere titt på systemet og det norske firmaet som står bak, samt ser på hvilke erfaringer jeg selv har gjort meg så langt.


Om Sensar Marine

Sensar Marine ble opprettet av gründer Paal Kaperdal i 2017, og Kaperdals visjon, båtovervåkningssystemet SmartBoat One, ble lansert i 2019. Dette er altså ikke noe nytt produkt på markedet, men et velutprøvd og etablert system som veldig mange norske båteiere har hatt glede av i flere år. Riktignok gikk Sensar Marine på en økonomisk smell tidligere i år og erklærte seg konkurs, men grunnleggerne sammen med de ansatte kjøpte opp eiendelene og startet opp igjen som Sensar Marine Norway i mars i år. Nå satser firmaet videre og har rettet øynene mot det globale markedet, med suksess. I september i år vant nemlig Sensar Marine prisen "NMEA Technology Award" under årets NMEA Conference & Expo i Orlando USA! Ganske så kult for et lite firma fra lille Norge!

Paal Kaperdal, grunnlegger av Sensar Marine.

Om SmartBoat One

SmartBoat One består av en liten boks som monteres i båten, dette er selve hjernen i systemet. Videre følger det med en vannivåføler som monteres i bunn av båten, og nødvendige kabler for overvåkning av batteristrøm og drift av lensepumpe. Boksen inneholder også en GPS-modul samt et akselereometer som måler rystelser. Systemet måler også vanntemperatur via vannivåføleren samt lufttemperatur via boksen. Og selvsagt er SmartBoat One alltid på nett. Selve boksen har et internt batteri som lades via hovedbatteriet i båten, dette batteriet har en driftstid på hele 40 dager dersom hovedbatteriet av en eller annen grunn går tom for strøm. Hele herligheten overvåkes via appen Sensar Marine på mobiltelefon eller nettbrett. Her kan du tilpasse varsler for sensorene i båten og også sette opp "geofence", dvs. bli varslet hvis noen stjeler båten din eller den evt. sliter seg. Systemet er veldig enkelt og intuitivt i bruk.


Hva slags erfaring har jeg selv etter første sesong med SmartBoat One?

Jeg installerte systemet i sommer og det har vært i drift siden da. Båten har ligget perioder på sjøen og i vært perioder på henger. Selve installasjonen er veldig enkel og alt du trenger for å koble systemet følger med. Jeg tør våge å påstå at det er den enkleste installasjonen jeg noen gang har gjort, med kun tilkobling til start- og forbruksbatteriet, tilkobling til eksisterende strømledning til lensepumpe og tilkobling av medfølgende vannivåføler. Det er ikke en gang behov for å bore hull eller skru noe fast, det følger med biter med festetape, alt du trenger er å gjøre ren overflaten, feste tapen og feste vannivåføleren der denne skal stå samt selve boksen der denne skal stå. Meget fleksibelt med andre ord, og i tillegg finnes det flere meget gode instruksjonsvideoer på hjemmesiden til Sensar Marine og på YouTube.

Tilkobling til appen går også som en lek, alt du trenger å gjøre er å åpne appen, taste inn den unike koden som følger med boksen og følge instruksjonene for oppsett.

Et knippe skjermdump fra appen til SmartBoat One. Alle data logges og kan vises med grafer over tid.

Som den "techgeeken" jeg er så må jeg si jeg er utrolig fornøyd med hvordan systemet fungerer. Jeg har riktignok hatt båten stående mye på henger i min egen innkjørsel i år, men dette har også gjort det mulig å følge med på dataene i appen for så å gå ut i båten og sjekke at dette stemmer med virkeligheten. Systemet virker veldig stabilt og jeg har ikke opplevd noe nedetid eller annet krøll i løpet av sesongen, det bare virker rett og slett. Du kan sette opp varsling på SMS og dette er en funksjon jeg vil anbefale alle å benytte seg av. For ikke bare er dette nyttig når båten ligger til kai og du sitter hjemme i sofaen, det kan også redde deg fra uheldige situasjoner når du er på sjøen! Et eksempel på dette er da jeg tok med meg hele familien pluss svigerforeldre på en tur til Oscarsborg festning i sommer.

Selvfølgelig ville hele hurven sitte foran i baugen, noe som gjorde båten en smule fremtung under sakte fremdrift. På vei hjem fra Oscarsborg, etter en lenger sightseeingtur i området Kalvøya og Fornebu, begynte det plutselig å tikke inn SMS-varsler om høyt vannivå i kjølen i båten. Første tanke var da at "nå har systemet hengt seg opp". Men for å være sikker åpnet jeg luka til kjølen og ble overrasket av masse vann som hadde kommet seg inn i båten, så høyt at det begynte å nærme seg et litt ubehagelig nivå. Det viste seg at vann hadde kommet inn gjennom drenshullet til ankerluka i baugen pga. den ekstra vekten forut i båten, videre hadde dette tatt veien videre inn i kjølen når nivået i luka ble høyt nok. Dette sammen med at flottøren til lensepumpa hadde kilt seg ville ganske sikkert ført til at vi hadde nådd et kritisk vannivå før noe hadde blitt oppdaget, med reell fare for forlis. Heldigvis hadde jeg SmartBoat One installert og dette reddet faktisk dagen for oss.

Et annet og mer klassisk eksempel på en situasjon hvor SmartBoat One hadde reddet dagen er den kjedelige hendelsen med min gamle båt, som sank i vinterhavn i romjula i fjor. Båten, en Ibiza 20 Sport, lå fortøyd ved en båthavn i nærheten av Larvik og under ukentlig oppsyn. Dessverre uten noe overvåkingssystem, og 2. juledag fikk jeg derfor en trist melding om at båten hadde sunket, antakelig som følge av selvlens som hadde frosset igjen i kombinasjon med store nedbørsmengder foregående døgn. Med SmartBoat One i båten ville jeg fått varsel om temperatur og vannivå på SMS slik at jeg mest sannsynlig ville kunne reddet båten før den sank. En dyr lærdom der altså.

Æsj, hvis det bare hadde vært en måte å bli varslet på når vannivået i kjølen stiger... Med SmartBoat One i båten kunne katastrofen vært unngått.

Konklusjon

SmartBoat One fra Sensar Marine fremstår som et meget gjennomarbeidet og stabilt system for overvåking av båt. Selve pakken med SmartBoat One koster 5990kr hvis du kjøper fra hjemmesiden, i tillegg trenger du et abonnement for å kunne hente data fra kontrollboksen i båten til appen på mobiltelefon. Dette abonnementet koster i dag 159kr måneden, eller du kan binde deg for 12 måneder for 1200kr. Det at systemet har en gps-tracker i tillegg til sensorer for batterispenning, temperatur og vannivået gjør at det også fungerer som en sporingsenhet dersom båten blir stjålet. Systemet er svært enkelt å installere, og appen er meget enkel og intuitiv i bruk. Dataene som vises virker pålitelige, og jeg har ikke opplevd nedetid på systemet den sesongen jeg har hatt det i bruk.

Jeg gir SmartBoat One min anbefaling, dette systemet burde være installert i alle båter som ligger på sjøen året rundt!


Hilsen Atle


PS: Undertegnede har fått låne SmartBoat One for testing i båten og produktet er således sponset. Dette har dog ikke hatt noen innvirkning på mine erfaringer som beskrevet i dette innlegget.

222 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page