top of page

Testet: Grunt! - Effektiv rengjøring av vannlinjen

Misfarging av gelgoat som følge av gulning, rust, fiskeblod m.m. samt generell rengjøring av vannlinjen er blant de tyngste jobbene du gjør når båtpuss står på agendaen. Det finnes mange måter å angripe dette problemet på, men svært få som er så enkle i bruk som det produktet jeg nå har testet. Grunt! (med utropstegn) er en gelebasert båtrens som hevder å gjøre denne type oppgaver til en lek.

Grunt! båtrens klar til å angripe en særdeles skitten og misfarget vannlinje.

Konseptet er ganske enkelt, produktet, som er gelebasert, smøres på med rull eller kost. Det er viktig at du gjør denne jobben i oppholdsvær og at underlaget er helt tørt for at middelet skal virke som det skal. Produktet skal da trekke inn i porene på gelcoaten og "nøytralisere" flekker og misfarging som ren magi ifølge produsenten. Best av alt, ingen skrubbing eller annet tilleggsarbeid er nødvendig. Produktet skal virke i 20-30 minutter (lenger i kjølig vær) før det enkelt tørkes bort med en våt svamp. Høres for godt ut til å være sant eller hva?

Vi tar utgangspunkt i min egen båt, en 1997-modell Ibiza 20 Sport som er svært møkkete og misfarget langs vannlinjen.

Før: et svært misfarget akterspeil.
Før: skittent og misfarget sidelinje.
Før: misfarget baug.

Jeg helte Grunt! over i en tom boks og påførte middelet med kost rundt hele båten. Produktet er veldig seigt og klistrete og sitter der derfor fint på vertikale flater uten å renne av.

Grunt! påføres med pensel eller rull.

Jeg passet på at jeg fikk dekket alle flater som skulle renses med rikelig mengde Grunt! og lot så middelet stå en drøy halvtime mens jeg selv ryddet litt i garasjen. Jeg var oppom og tittet på båten underveis og det var ganske så fascinerende å se hvordan flatene gradvis ble hvitere og hvitere helt av seg selv uten at jeg trengte å foreta meg noe som helst. Når det var gått en halvtime fant jeg frem ei bøtte med vann og en svamp og vasket flatene rene.

Grunt! skal skylles bort med en våt svamp etter det har virket i 20-30 minutter.

Merk at jeg ikke trengte å skure eller bruke noe krefter på flatene, jeg simpelthen skyllet dem rene med vann og svamp.

Etter: Grunt! har gjort grovarbeidet.
Etter: skroget har fått tilbake den opprinnelige hvitfargen.
Etter: nesten all misfarging er borte.
Etter: hvitt og fint!

Bildene taler vel egentlig for seg selv, men hvis du ser nøye etter så vil du også se at det noen steder fortsatt er litt misfarging igjen. Da er det viktig å påpeke at båten er nesten 24 år gammel og langt fra hatt det vedlikeholdet tidligere som den burde ha hatt. Det er fullt mulig disse små områdene også ville blitt helt hvite om jeg hadde latt Grunt! virke litt lenger en de oppgitte 30 minuttene. Alternativt ville jeg jobbet over disse små flatene manuelt etter å renset med Grunt! først.

I filmen under ser du Jim Larsen i Telmo Control gi en rask gjennomgang av produktet på båten min litt tidligere i høst.

Konklusjon:

Grunt! overrasket meg svært positivt og gjorde rens av vannlinjen til en lek. At produktet er miljøvennlig og nedbrytbart er nesten ikke til å tro når en ser hvor effektivt det er. Produktet har heller ingen skadende effekt på selve gelcoaten så du kan bruke det så ofte du vil uten å være redd for slitasje. Selv om Grunt! er rettet mot glassfiberbåter er det også trygt å bruke på alle to-komponents marine malingsflater med samme virkemåte som på glassfiberbåter.

Grunt! kommer til å være fast inventar i båtrensporteføljen min og jeg anbefaler produktet til alle som er på utkikk etter en enkel og effektiv måte å rengjøre vannlinje og misfargede områder på båten sin.


Hilsen Atle

1 095 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page