top of page

C&R Gjeddekonkurranse i Aremark

Oppdatert: 20. nov. 2020

Denne helgen arrangerte Aremark Gjeddeklubb sin årlige gjeddefiskekonkurranse i Aremarksjøen og Asperen. For undertegnede er dette årets definitive høydepunkt på gjeddefronten og arrangementet har en særlig betydning for meg da det var nettopp her "Team Krokodille" ble til ved vår første deltakelse for 5 år siden. Ja, for nå har vi faktisk stilt opp her i 5 år på rad, og det sier endel om arrangementet. Rendyrkede C&R (fang og slipp) arrangementer for gjeddefiske finner du ikke mange steder i landet, her har Aremark Gjeddeklubb virkelig stått frem med et konsept flere arrangører på østlandet burde adoptere.

Årets arrangment med sponsorer.

Vi dro fra Konnerud fredag ettermiddag og etter å ha satt av 3 stk. unger på Fornebu og 1 stk. hund på Grefsen ble kursen satt mot Aremark. Det er nemlig tradisjon at jeg og Heidi drar sammen og deltar i denne konkurransen, dette har vi gjort i alle årene vi har deltatt. Virkelig en positiv sak hvor vi får en helg alene sammen for å fiske og Heidi er slett ingen dårlig matros. Hun vant faktisk 1. premie for lengste gjedde under jubileumskonkurransen i 2017 og det under spinnfiske. Samme år fikk vi også 4. plass i lagkonkurransen.


Vi ankom båtrampa i Aremark litt over 21.00, fikk satt ut båten og satte kursen for Kirkeng Camping, dette har vært vår faste base i Aremark og er et veldig godt alternativ til de som ønsker litt mer luksus enn det som tilbys på arrangementets base på Tripperød.

De aller fleste velger nok likevel Tripperød, for det som mangler av fasiliteter på Tripperød tas igjen på det sosiale. Der settes det opp et stort telt og det er felles Pizza og sosialt her både fredag og lørdag kveld.

Fremme ved båtrampa i Aremark fredag kveld.

Under tidligere konkurranser har vi kombinert spinnfiske og dorging, men med ny båt i år var strategien å kjøre ren trolling både lørdag og søndag. Og sant å si med været som var meldt så var det ikke feil å kunne sitte mye under tak.

Helt grei utsikt å våkne til.

Lørdag morgen våknet vi, overraskende nok, til strålende sol og oppholdsvær. Etter en kort transportetappe var vi fremme ved Tripperød og påmelding med påfølgende skippermøte.

Den obligatoriske selfien må tas på vei til påmeldingen på Tripperød.

Vel fremme var det allerede samlet en fin gjeng deltakere, i år var 29 båter påmeldt noe som må sies å være bra værmeldingen tatt i betraktning.

Forventningsfulle gjeddefiskere klare for en helg med fiske.
General Terje Bokerød Strand informerer under skippermøtet.

En som alltid stiller opp på dette arrangementet er Steinar Unnestad. Steinar er såkalt "Pro Staff" for Savage Gear som er en av sponsorene for arrangementet. I år som i fjor stod Steinar klar med gratis Cannibal Shad til alle deltakerne.

Steinar Unnestad rigger jigger fra Savage Gear som skal gis bort til deltakerene.

I denne konkurransen er det tillatt med inntil 8 stenger, hvilket vil si at her stiller spinnfiskere på like vilkår som rendyrkede fullriggede trollingbåter og innimellom der er det også mange som driver med såkalt "bondetrolling" altså dorger med en eller flere stenger uten bruk av hjelpemidler som dyprigg eller planerboards. Jeg kjenner endel spinnfiskere som ikke deltar i denne type konkurranser fordi man mener det ikke konkurreres på like vilkår når en spinnfisker med én stang skal konkurrere mot en som troller med 8 stenger. Det viser seg imidlertid gang på gang at spinnfiskerne hevder seg bra i dette selskapet så denne oppfatningen deler jeg ikke. I Aremark gjør man ikke forskjell på folk og det er nok noe av det som gjør at det sosiale aspektet ved konkurransen fungerer så bra også.


Utkjøring var 09.30 og selve fisket startet 10.00. Vi satset på Aspern første dagen og rigget stengene med et knippe agn vi hadde tro på. Selvfølgelig startet vi med Headbanger på 3 av stengene.

Tre blad Headbanger i 22cm.

I tillegg testet vi ut noe vi ikke har prøvd før, agnfisk. Planen var å kjøre denne i en agnskalle rigget med en stinger på dypriggen.

Hel makrell (pir for å være helt nøyaktig) i agnskalle.

Etter å ha satt ut alle stenger og plottet ruta for dagen var det, som det ofte er med trolling, bare å smøre seg med tålmodighet og starte ventingen.

Heidi ved roret, ventetiden starter...

Det er mange som lurer på hvordan man orker å sitte med passivt fiske i timesvis uten at noe som skjer. For min del (og noe som Heidi også merket etterhvert) så er det noe med spenningen og forventingen. Man følger med på ekkoloddet etter fisk og lytter og lytter etter knarren på snellene. Tror trollingfiskere har det på samme måte med snellehyl som spinnfiskere har det med hugget. En herlig følelse hvor adrenalinet bruser når det endelig skjer. Denne gangen trengte vi ikke vente så lenge, etter en drøy time kom første snellehylet, og det på agnfisken på dypriggen.

Første fisken i båten, 80cm.
Slik ser en hel makrell ut etter at gjedda har tygd litt på den.

Etter en kjapp tur på målebrettet og litt fotografering ble gjedda sluppet tilbake. Denne kunne vi følge ned i dypet igjen på ekkoloddet.

Et stk. gjedde svømmer ned i dypet igjen (grønne stripen som går nedover til høyre på skjermen)

Etter dette kom "endelig" uværet som var varslet og vi priste oss lykkelige for at vi hadde tak over hodet i motsetning til enkelte andre som måtte stå ute i åpen båt.

Martin Buer i sin Nitro, rå båt. Lite visste han hvilket pøsregn han kom til å oppleve få minutter etterpå, hehe.

Neste fisk i båten var det Heidi som fikk, den tok rett utenfor Tripperød faktisk. Meget pen fisk på 90cm som tok en Headbanger Tail i fargen UV Clown.

Heidi kjører fisk.
Pen gjedde på 90cm. Nå snakker vi!

170 cm i løpet av de 3 første timene av konkurransen er ingen dårlig start og jammen hogg det igjen  bare en time senere også. Denne gangen var det min tur. Bare 70 cm denne gangen, men inntil lista er fylt har man ikke lov å være kresten. Igjen var det Headbanger som fanget fisk, denne gangen en shad i farge Rusty Pearch.

Ok gjedde tatt på Headbanger Shad.

Etter dette stod vi med 240 cm på bare snaue 4 timers fiske, slett ikke verst og vi begynte å få forhåpninger om at dette kunne bli en bra konkurranse for oss. Men så er det som det ofte er med gjedde fiske, plutselig blir det stille. Veeeldig stille. Vi hørte det på VHF'en også at mange andre opplevde det samme. Aspern fremstod som Dødehavet resten av dagen og vi måtte dra litt slukøra tilbake til Kirkeng når fisketiden var ute kl. 21.00 uten å ha fått flere fisk i båten den dagen. Men været bedret seg iallefall på kvelden og vi fikk med oss en fantastisk fin solnedgang.

Helt greit å være på vannet under slike forhold, selv om gjedda ikke vil hugge.
Solnedgang over Aremarksjøen.

Søndag, ny dag nye muligheter. Vi stod opp 05.15 til sprutregn. Planen for dagen var å holde oss i nordre enden av Aremarksjøen, et området vi har hatt bra uttelling i tidligere.


På slike dager er det veldig greit å kunne sitte under tak. Etter at stengene var satt tok Heidi seg en "powernap" i kabinen mens jeg ventet på snellehyl.

"Kontoret". Tørt inne, vått ute.

Fisket på søndag var tregt for oss. Veeldig tregt. Likevel smalt det på ei ok gjedde på 73 cm etter noen timer. Denne var det Heidi som landet og igjen var det Headbanger i farge UV Clown som fanget.

Heidi med sin andre gjedde i konkurransen, 73 cm.

Etter dette ble det igjen helt "dødt" på vannet og når klokka hadde passert 12.00 (fisketid frem til 14.00 på søndag) hadde vi fortsatt ikke klart å fylle lista vår. I et desperat forsøk på å lande 5. gjedda pakket vi sammen og dro opp til et område hvor vi vet fra tidligere at det er fryktelig mye smågjedde. "Snipehølen" kan vi godt kalle området. Ganske komisk igrunn, men på dette lille området rigget vi samtlige 8 stenger og kjørte i sirkel helt til det smalt på ei lita snipe på hele 59 cm. Rått parti vil kanskje noen si...

Gjedde på 59 cm. Denne skulle vise seg å redde dagen for oss.

Mer fisk på oss ble det ikke, men siden det var flere enn oss som hadde hatt et tøft fiske holdt våre 372 cm til en meget respektabel 5. plass. Det må vi si oss ganske bra fornøyd med selv om vi før konkurransen hadde som mål å runde 400.


Vinner av lagkonkurransen ble Team Spydeberg med Steinar og Jan Erik Unnestad i spissen. Når man setter disse to i samme båt må det jo bli bra, nesten sånn at de burde startet med -100 poeng for at det skulle bli rettferdig for oss andre, hehe. Lengste gjedde fikk Fredrik de Flon (107 cm) og juniorklassen ble vunnet av Amalie Hansesæther.


Samtlige juniorer som deltok fikk en pose med diverse fiskeutstyr uavhengig av resultat. Veldig bra opplegg for juniorene i denne konkurransen, så neste år må vi nok kanskje ta med ungene. Det vil jeg også oppfordre flere å gjøre. Fiskekonkurranse for hele familien i Aremark kombinert med et opphold på Kirkeng Camping er ikke til å kimse av.

Juniorer i kø for å motta flotte premier fra konkurransens sponsorer.
De tre beste lagene fra helgens konkurransen, vinneren Team Spydeberg til venstre i bildet.

Takk til arrangør og alle deltakere for en flott helg i Aremark, vi sees igjen neste år!


Resultatene leser du forøvrig på Aremark Gjeddeklubb sin hjemmeside her.


Litt info om Aremark Gjeddeklubb:

Aremark Gjeddeklubb ble stiftet i 2007 og påfølgende år ble første gjeddekonkurranse gjennomført. Terje Bokerød Strand og Martin Buer var primus motor de første årene men etterhvert som klubben vokste ble det opprettet et styre som nå planlegger og arrangerer. Klubben hadde 10-års jubileum i 2017 og da ble det også satt deltakerrekord i konkurransen med 43 båter og 95 deltakere hvorav 21 juniorer. Årets konkurranse var den tolvte i rekken og verdt å nevne i denne sammenheng er Marker Sparebank som har stilt opp som sponsor hvert år siden 2008. Selve arrangørgeneralen Terje Bokerød Strand er vel forøvrig den eneste som kan skilte med å ha deltatt i samtlige 12 konkurranser.


111 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page