top of page

Dybdekart HD - Vansjø

Sent i fjor høst ble jeg kontaktet av en kar ved navn Hans Langebeck. Hans hadde oppdaget kartportalen på bloggen og kunne fortelle at han over flere år hadde jobbet med et eget prosjekt i Vansjø. Ved hjelp av en enkel Lowrance Elite 4 HDI og etter hvert en ekstern GPS for å forbedre posisjonsnøyaktighet hadde han logget hele Vansjø på egenhånd! Hans ønsket å dele kartet sitt slik at flere kunne dra nytte av arbeidet sitt, og det kunne jeg jo ikke takke nei til.

Vansjø HD - Hans Langebeck edition.

Jeg måtte selvfølgelig ta en prat med Hans og ba han fortelle litt om bakgrunnen for prosjektet.

Hans forteller:

- Sånn kort fortalt fikk jeg en ide om at jeg skulle finne alle skjær i Vansjø da papir-sjøkartet med markeringer skjær hadde mange mangler. Hold på med det fra 2009 til 2014. Da ble jeg klar over at det fantes plottere med mulighet til å logge dybdedata, og kjøpte en Lowrance Elite 4 HDI som jeg har brukt hele tiden siden.

Det er vel en enkel modell, men den holder for meg da jeg ikke driver med fisking eller andre ting som sikkert krever mer avanserte modeller.

I starten leverte jeg logger til Dybdekart.no, men siden det prosjektet stoppet i 2018, og jeg på det tidspunktet hadde logget kanskje halve Vansjø, kunne jeg liksom ikke gi meg.


På dette tidspunktet laget Hans sitt eget dybdekart for Vansjø i Reefmaster og distribuerte dette til venner og kjente som ferdes på Vansjø, da i formatet "mbTiles" som kan brukes i diverse apper på mobiltelefon.

Hans er åpenbart en grundig kar, og han ønsket etter hvert å øke nøyaktigheten ved å bruke data fra en ekstern GPS under loggingen. Kan du fortelle litt mer om hvordan du har logget dataene i praksis Hans?

- De første årene brukte jeg posisjon fra kartplotteren, men hadde med andre GPS'er for å sjekke at kartplotteren ikke gjorde noen "utglidninger" i forhold til de andre. Gjorde den det så enten rettet jeg det inn eller forkastet den delen. Fra og med 2019, hvor jeg logget ekstremt mye, brukte jeg flere GPS med bedre nøyaktighet og regnet ut en "gjennomsnitt-logg" fra disse. Det er en kjent måte for å oppnå bedre nøyaktighet. Dette gjorde jeg i Excel. Eksport fra Excel-format og tilbake til ReefMaster er enkelt. Man lagrer som tabulatordelt tekstfil som ReefMaster leser. Hvis man vil ha det som CSV-fil er det bare å lagre til CSV igjen fra ReefMaster.

Her ser vi et eksempel på hvordan Hans bearbeider dataene for å øke nøyaktigheten på posisjonen..

Er det noe spesielt man må passe på når man skal etterarbeide data på denne måten Hans?

-Det som er veldig viktig er at verken plotteren eller de andre GPS'ene har misset et timestamp, da blir det krøll, men det er lett å fikse ved å legge inn et "fake" timestamp.

Hva er planene videre for dette prosjektet?

- Fra i år blir det posisjon fra Trimble Catalyst. Har testet den mye nå og den er helt rå. Måler jeg et fast punkt gjentatte ganger viser den likt eller maks 2-3cm forskjell alle gangene. Med en vanlig GPS ville du opplevd forskjeller på alt fra 0-3m, eller enda mer hvis satellittdekningen er dårlig.

Bildet viser tettheten på loggene til Hans. Rett og slett imponerende!

For undertegnede er det helt herlig å lese det Hans skriver. Det viser at det finnes flere "kartnerder" der ute, og måten Hans har gått frem for å logge data på Vansjø er kanskje den mest kreative og grundige jeg har hørt om. Hvilket utstyr er brukt til å logge dataene jeg har fått av deg Hans?

- Det jeg hovedsakelig har brukt fra 2019 er 2 stk. GPS, Satmap Active 20 og Rinex med Garmin GpsMap 66s. Rinex-loggen gir raw data format fra GPS som kan etterprosseseres for bedre nøyaktighet. Dette kan man gjøre på såkalte PPP tjenester på nettet.

I følge Garmin kan man oppleve nøyaktighet ned til 10cm med Rinex. Min erfaring er at det er en overdrivelse, men bedre enn 1m blir det alltid.

Satmap'en er også veldig bra. Den tar alle satellittsystemer og opp til 32 satellitter samtidig. De skryter av nøyaktighet på 1m. Jeg har faktisk opplevd at det vises at antatt er nøyaktighet er 0,8m på åpent hav. Om det stemmer vet jeg ikke, men den er helt klart veldig presis.


Veldig snilt av Hans å dele dataene sine med oss! Det vi har gjort i praksis er at Hans har sendt hele Reefmasterprosjektet sitt til meg. Jeg har så laget en ny fargepalett med inspirasjon fra Krokodille Dybdekart HD kartene mine og lagt til et ekstremt høyoppløselig flyfoto (0,5m pr. pixel) samt et shaded relief kart av innsjøbunnen. Kartet kan vises med og uten flyfoto og med og uten shaded relief visning av bunnen.

Hans Langebeck sitt kartprosjekt vist på min egen Simrad NSS16 Evo3S.


Kartet til Hans er lagt ut i kartportalen sammen med kartene i "Krokodille Dybdekart HD" serien, dette kartet er helt gratis for de som måtte ønske å benytte seg av det. Mest sannsynlig det mest nøyaktige dybdekartet over Vansjø som er mulig å oppdrive! Kartet er bygget opp med 1m koter over hele innsjøen. Fisker du eller ferdes i dette området og har en kartplotter fra Simrad, Lowrance eller B&G i båten så er dette kartet for deg!


PS: for å kunne se flyfoto og shaded relief av bunnen må du gjøre følgende:

- Slå på shaded relief visning på plotteren

- Gå inn i "Categories/kategorier" i kartmenyen og slå av "(AREA) Nautical" (land) og "(AREA) Depth Area" (dybdeområder).


Tusen takk for at du deler Hans!


Hilsen Atle

2 918 visninger0 kommentarer

留言


bottom of page