Makrellstørja svømmer igjen langs Norges kyst, og dette har ført til stor interesse både blant yrkesfiskere og stangfiskere i Norge.
I 2018 ble det avholdt et forskningsprosjekt i regi av Havforskningsinstituttet hvor et begrenset antall stangfiskere fikk delta etter å ha passert strenge kriterier i form av krav til erfaring, kompetanse og utstyr til slikt fiske. Den gangen ble størja som ble fanget merket med gps-merke slik at det skulle være mulig å vite mer om vandringsmønsteret til fisken. Sist høst ble det også gjennomført et begrenset stangfiske etter størje, men da som et rent "lisensfiske" i regi av Fiskeridirektoratet. Denne gangen kun med såkalte "spaghettitags" ("merkelapper med serienummer slik at fisken kan gjenkjennes om den blir gjenfanget).
Det er mye som tyder på at det vil bli gjennomført et lignende fiske i 2020, og i år som tidligere blir en av de største utfordringene å finne fiskere med nok erfaring og kompetanse, samt båter med utstyr som er bra nok for å kunne gjennomføre dette fisket på en forsvarlig måte. Morten Ruud er kanskje den i Norge med mest kompetanse på dette feltet, og han har et ønske om å dele sin kunnskap med med flere. Morten ser for seg at det på sikt kan være en "mannskapspool" tilgjengelig som har nok kunnskap til å kunne delta som teamledere eller mannskap i fremtiden. For å få dette til har han derfor vært på "turne" rundt i Norge de siste månedene for å holde kurs i stangfiske etter makrellstørje, og denne helgen var turen kommet til Oslo.
Undertegnede var så heldig å få være med som mannskap hos Morten ei uke i fjor høst (les om dette her), og var selvfølgelig også tilstede på kurset i Oslo sammen med 9 andre engasjerte fiskere.
Kurset ble gjennomført over to dager, første dagen ble gjennomført som et teorikurs med en avsluttende "eksamen". Verdt å nevne er det at Seeberg AS satser hardt på utstyr til stangfiske etter makrellstørje, og i tillegg til å utvikle stang sammen med Morten så stilte Ola Uggen med en helt fersk brosjyre med både stang og det meste av annet utstyr man trenger for for dette fisket. Veldig gøy at en norsk distributør satser på denne måten, og dette heftet bør enhver som går med tanker om å handle utstyr til dette fisket ta en titt på.
Morten startet dagen med å fortelle litt om hans mange møter med både tunfisk og marlin, og vi fikk også et innblikk i hans eventyr jorda rundt i den ombygde katamaranen "Offshore Hunter". Er man fiskeinteressert så er Morten en gullgruve når det kommer til å dele gode fiskehistorier. Videre ble det snakket om taktikk ved kjøring av fisk, ulike agn, krav til stenger, sneller, sene, kroker m.m. Morten er veldig pedagogisk i sin fremgangsmåte så her kan man faktisk ha godt utbytte av kurset selv om man har minimalt med erfaring med big game fiske fra før av.
Dag 2 ble gjennomført med en mer praktisk tilnærmelse, bl.a. ble det snakket en del om ulike sneller og også demonstrert hvordan man kalibrerer/setter opp bremsen slik at man har god kontroll på hvor mye brems man kjører med til enhver tid.
Etter dette fikk deltakerene bl.a. prøvd seg på knuter før man til slutt fikk prøve seg med stang, belte og seler. Øvelsen da gikk ut på å løfte et 32kg lodd for å få en føling på hvordan det er å stå i en båt med en 2-300kg+ makrellstørje i andre enden. Under denne øvelsen ble det fokusert på teknikk ift. riktig balanse og "pumpeteknikk".
Undertegnede opplevde kurset som meget relevant og hadde stort utbytte av de to kursdagene. Kurset er ikke "offisielt" godkjent som sertifisering for stangfiske etter makrellstørje, men det er likevel grunn til å tro at beviset man får etter gjennomført kurs vil være et stort pluss i en evt. søknad om deltakelse som mannskap i et fremtidig stangfiske etter makrellstørje. Dersom du går med tanker om å være med på et slikt fiske så vil jeg på det sterkeste anbefale å ta kontakt med Morten Ruud for deltakelse på dette kurset.
Hilsen Atle
Comments