top of page

Nedre Glomma Gjeddefestival 2020

Oppdatert: 20. nov. 2020

Nedre Glomma Gjeddefestival gikk av stabelen helgen 29.-30. august med hele 66 påmeldte team. Arrangementet var i år endelig flyttet tilbake til basen på Furuholmen og alt lå til rette for ei flott helg med hyggelige folk og masse gjeddefiske.


Team Colibri stilte i år med étt team bestående av undertegnede og min bedre halvdel, Heidi Smedsrud Hansen. Det har etterhvert blitt en tradisjon at vi to drar sammen på både Aremark gjeddeklubb sin konkurranse i juni og Nedre Glomma Gjeddefestival i august, en veldig fin tradisjon. Heidi er da heller ikke ukjent med store gjedder, hun vant bl.a. prisen for lengste gjedde under Aremark Gjeddeklubb sin konkurranse for noen år tilbake.

Klare for dyst!

Det burde ikke være ukjent for noen at det pågår en verdensomspennende pandemi om dagen og for å unngå å bidra til for mange mennesker på selve festivalområdet tok jeg og Heidi inn på Utne Camping i Sarpsborg slik at vi pendlet mellom campingen der og Furholmen i helgen. Det gikk helt fint, kun en snau halvtime kjøring mellom de to stedene. Som en liten "bonus" for oss var vi tilsynelatende alene på campingen som kunne skilte med ekstremt bra renhold på alle fasiliteter. Ingen fare å dra til Utne Camping altså.


En av baksidene med Furuholmen (og kanskje den eneste sådan) er båtrampa. Ja, båtrampe er kanskje litt misvisende da vi i praksis snakker om ei lang slak og grunn steinrøys ut i Glomma. Mange velger likevel å sette ut her da det er meget praktisk ift. bryggeanlegget på Furuholmen. Jeg vil vel likevel anbefale de med litt større båter som også kanskje ikke har lyst å gå over og reparere gelcoat på skroget etter helgen om å bruke båtrampa på Nipa ved Hafslundsøy istedet.

Sjøsetting i motvind på Furuholmen er ingen spøk.

Etter en noe strabasiøs sjøsetting av båten gikk veien opp til festivalområdet for skippermøtet. Meget hyggelig å treffe igjen både gamle og nye kjente og slå av en prat. Arrangøren måtte stoppe påmeldingen på 66 lag for å kunne overholde de krav som stilles til arrangementer i disse tider. Jeg vil si arrangøren gjorde en god jobb med å legge til rette for smittereduserende tiltak, dette var også et eget tema i skippermøtet, altså hvordan deltakerne skulle oppføre seg i og rundt festivalområdet.

Festivalgeneral Lars-Otto Eliassen tok deltakerene gjennom regler for konkurransen.

Fisketiden i Nedre Glomma Gjeddefestival strekker seg helt fra kl. 10.00 på lørdag formiddag til 14.00 på søndag ettermiddag. De aller ivrigste kan altså fiske non-stop om man ønsker det, men de fleste velger nok å stoppe fisket når mørket faller på. Glomma er ikke ei elv som er spesielt hyggelig å ferdes på i mørket, grunnet mange lumske grunner og tømmerstokker i vannet.


Alle former for stangfiske er lov under konkurransen, det er dog en begrensing på maks 6 stenger pr. båt og all fisk må tas på stang. Det konkurreres individuelt om størst fisk og det er også en lagkonkurranse hvor sammenlagt lengde av største 5 fisk teller. Selvsagt arrangeres konkurransen som en ren fang & slipp konkurranse slik som de fleste seriøse gjeddekonkurranser bør gjennomføres. Jeg har fisket svært lite gjedde denne sesongen, faktisk kun to små turer i Drammenselva, så vi valgte å starte konkurransen med litt dorging i Mingevannet for å se om vi kunne finne noen områder med fisk der. Vi kjørte kun med 4 stenger, to stk. med sideparavan og to stykk rett bak båten.

Stengene er satt og konkurransen i gang.

Fisk ble det da også etterhvert, men en litt overraskende art sånn sett. En abbor på 36cm tok en Prorex Minnow 16SR under første dorgestrekket. Om ikke annet så fikk jeg meldt inn en abbor i Colibri Predator Cup!

Feil fisk, men fint med en abbor til Colibri Predator Cup.

Det jeg pleier å gjøre når jeg dorger i innsjøer jeg ikke er godt kjent i er å følge nøye med på ekkoloddet, og da særlig bruker jeg sidescan til å finne områder med spennende bunn. Med spennende bunn mener jeg da steiner, trær, fjellknauser og annet som skiller bunnen fra omgivelsene og gir rom for gjemmesteder for fisken. En annen viktig ting å se etter er selvfølgelig stimfisk. Rovfisken finner man gjerne i nærheten av stimer med mindre byttefisk, og ser du i tillegg på ekkoloddet at fisken har samlet seg tett sammen i en "ball", da vet du at fisken blir jaget av større fisk.

Eksempel på fjellformasjon på styrbord side av båten vist med sidescan.
Eksempel på stimfisk (kan være laue eller krøkle) under båten, vist både med tradisjonell 2D-visning og sidescan.

Det var da også i et område med mye byttefisk og stokker og annet "rot" på bunnen at vi fikk på første gjedda, ei lita snipe (liten gjedde) på 66cm. Jeg vet fra tidligere år at fisket kan være tregt og by på mye sniper, så her er det bare å takke for det man får og notere opp i fangstskjemaet. 

Dagens første gjedde. Fisken ble satt pent tilbake og vil nok klare seg fint til tross for blodet som sees på bildet.

Fisket var utrolig tregt i Mingevannet, og først når vi startet med spinnfiske i Vestvannet på kvelden (etter å ha hatt en bomtur opp til Vamma) begynte det å bli antydning til liv. Vi fant oss ei grunn vik hvor det helt klart foregikk noe under vannflata. Vi observerte flere gjedder som jaget opp småfisk og også viste seg i flata i form av plasking og raske striper når byttefisken ble jaget. Både jeg og Heidi fisket med Prorex Minnow 160SR, dette er et wobbler som egner seg ikke bare til dorging, men er et utmerket alternativ ved spinnfiske også. Ganske raskt slo det på ei ny lita snipe og etter en dag med veldig dårlig ga det oss iallefall et håp om at vi i løpet av helgen skulle klare å fylle lista på 5 fisk.

Gjedder er kule fisker, store som små.

Dessverre skjedde det ikke stor mer denne kvelden og vi satte kursen mot Furholmen for fortøying av båt før vi dro tilbake til Utne Camping.

Solnedgang over Mingevannet skal ikke kimses av.
Båten fortøyd ved det noe tilårskomne bryggeanlegget på Furuholmen.

Vi kom oss noe sent igang på søndagen, men var vel på vannet igjen litt før 08.00. Denne søndags morgenen kunne Glomma på på tett tåke, kanskje hadde vi 30 meter sikt da vi putret stille ut fra Furuholmen.

To trøtte gjeddefiskere klare til dyst i tåkeheimen.
En stor fordel med dybdekart fra dybdekart.no når en skal navigere i tåka.
Trolsk stemning i det sola begynner å bryte gjennom laget med tåke.

Planen for dagen var å holde seg til dorging i rennene nordover for Furuholmen. Her er det nokså grunt, hovedsaklig 2-4 meter og litt dypere i kulpene. Vi kjørte derfor med litt mindre, grunntgående baits for å unngå for mye bunnapp. Igjen bruker vi sidescan på ekkoloddet til å orientere oss og lete etter både fisk og interessante områder. Noe fisk så vi, bl.a. på bildet under her. Ser man på styrbord side bortenfor formasjonen så står det en enslig fisk helt ut til siden av bildet. Man kan se fisken som står rett over bunn og man kan se hele skyggen til fisken. Av og til kan det være vanskelig å skille fisk fra stokker, men stokkene ligger gjerne på selve bunnen eller med ene enden ned i bunn. Når du ser slike bilder hvor ingen av delene av det du ser berører bunn altså at objektet i vannsøylen og skyggen ikke berører hverandre, da kan du være ganske sikker på at det er en fisk.

Formasjon på styrbord side med det som sannsynligvis er ei grov gjedde rett over bunn.

Det gikk en snau time før første fisken så innsiden av båten og denne gangen var den Heidi sin tur. Ei ok gjedde på 74cm ble sveivet inn, målt og sluppet ut igjen.

Heidi med ei gjedde på 74cm.

Så gikk det en god stund hvor vi ikke kunne gjøre annet enn å nyte det fine søndagsværet og synet av blå himmel og makrellskyer. Fisket var treeegt.

Kapteinen fortviler. Hvor er fisken?!
Vakre omgivelser på Glomma.

Det er i sånne stunder man virkelig føler på det å ikke lykkes med fisket. Gjeddefisket på Glomma var seigt denne helgen, men når rapporter fra andre som har tatt både 12 og 14 fisk tikker inn så begynner man å tenke litt på hva som kunne vært gjort annerledes, kjører vi med feil baits, er vi på feil sted, burde vi spinnfisket istedet etc. Saken er, gjeddefiske kan være kilent og tregt. Det kan være utrolig gøy når fisken er aktivt og utrolig frustrerende når det er tregt. Det er noe av sjarmen ved dette fisket synes jeg. Vi fikk omsider opp en ei lita snipe til, men selv med strake armer klarer jeg ikke lure noen, den var veldig liten....

"Use straight arms, make fish look bigger".

Vi ga oss ikke før klokka ble 14.00 og putret inn til Furuholmen med halen mellom beina. Tregt fiske til tross, vi hadde det hyggelig på vannet hele helgen og det føltes godt å komme seg ut og hilse på andre ivrige gjeddefiskere, både de som hadde tregt fiske og de som hadde lyktes bedre. Det ble også tid til litt tanker og betraktninger rundt denne fantastiske hobbyen og noen valg ble tatt rundt fremtidig satsing, men det får jeg komme tilbake til senere.


Stor honnør til arrangøren Skjeberg og omegn jeger og fiskeforening for at de gjennomfører arrangementet selv med de utfordringer som er knyttet til Covid 19 og de begrensinger det medfører!


Vinner av konkurransens lengste fisk ble Melissa Eriksen med ei flott gjedde på hele 116cm og lagkonkurransen ble vunnet av Team Kaos med en samlet lengde på 499cm fordelt på 5 fisker. Det er imponerende, vi gratulerer!Vi takker for i år og kanskje sees vi neste år også!


Hilsen Atle og Heidi

250 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page