top of page

Sesongstart på Øyeren, eh jeg mener Femsjøen

Våren er kommet og det har etterhvert begynt å krible alvorlig etter å få båten tilbake i ferskvann og prøve seg etter gjedda.


Grublet fælt på hvor jeg skulle dra, men siden det fortsatt ligger is på mesteparten av Krøderen og jeg enda ikke har kjøpt meg trollingkort i Eikeren virket det fristende å prøve seg på Øyeren.

Muligheten for å fiske etter både gjedde, gjørs og asp samtidig er det vel ikke mange vann i Norge som kan tilby. Selv om tilbakemeldingene fra langt mer erfarne gjeddefiskere enn undertegnede var klare, det var for lite vann på Øyeren, valgte jeg å ringe havnesjefen på Flateby og han kunne fortelle at "joda, det burde gå greit å komme seg utpå".

Jeg er så heldig å være ansatt et sted hvor arbeidsgiveren gir deg fri hele påskeuke så mandag pakket jeg sakene i båten og satte av sted til Øyeren. Må si hjertet sank ned i magen da jeg tok av fra Lillestrøm mot Flateby og kunne se utover Øyeren. Det var veeeldig lite vann...

Vel fremme på Flateby båthavn kunne jeg bare konstatere at her var det ikke mulig å sette ut noen båt...

Båtrampa på Flateby.

Nå begynte gode råd å bli dyre, i desperasjonens stund tok jeg en runde på Google og fant ut at det var en båtrampe på Mørkfoss, litt lenger ned mot sørenden av Øyeren. Satte meg i bilen og kjørte videre og kranglet meg ned en bratt grusvei over et jorde og ned til båtrampa ved Mørkfoss men ikke bare var det like vanskelig å sette ut her, selve båtrampa var forskalet, armert og gjort klar til å støpes... Hva nå....


Heldigvis hadde jeg backupplanen klar og hadde i forveien sjekket muligheter i Haldenvassdraget også. Så da var det bare å sette kursen mot Halden og Femsjøen, selvsagt er det en skikkelig omvei å kjøre dit fra Drammen via Øyeren, men det får så være. Var fremme ved Femsjøen ganske nøyaktig kl. 11.00.

Endelig fremme et sted hvor det er mulig å sette ut båt...
Godt tilrettelagt rampe med brygge rett ved siden av.
Endelig, straks klart for fiske!

Femsjøen er den femte og nederste innsjøen i Haldenvassdraget (derav navnet), ligger ca. 2 timers kjøring fra Drammen og har en veldig fin båtrampe ved Tangen brygge samt rikelig med gratis parkering. Er du i tillegg villig til å betale for adgangskort til sanitærbygget så har du en skikkelig fin base for en helg med fisking her. Haldenvassdraget har fiskekort på Inatur.no og og de selger eget trollingkort uten stangbegrensing. All gjedde over 80cm skal slippes ut igjen og du har maks lov til å ta opp 2 gjedder om dagen. Et eksempel til etterfølgelse for mange andre innsjøer og vassdrag på østlandet med andre ord. Selve innsjøen har dybdekart med god dekning både på www.dybdekart.no og på C-MAP genesis social maps. Jeg brukte Dybdekart.no sitt kart denne gangen.

På vei ut fra Tangen brygge.
Håpefull fisker.

Vel ute på sjøen rigget jeg stengene, kjørte hele 8 stenger i overflata og 1 på dypriggen. I et slags forsøk på helgardering forsøkte jeg å holde meg rundt 10m slik at de fire innerste gummidyra fisket inn mot land på grunna mens de fire ytterste fisket mer pelagisk. Dypriggen kjørte jeg rett over bunn mellom 8-14m avhengig av dybde og fisk jeg så på loddet.

Ferdig rigget, bare å veeeeente...
Funket bra å få løftet opp planerboardsena litt.
Flatt vann og fine forhold.
Flotte omgivelser på Femsjøen.
Mer av omgivelsene.
"Kontoret". Ble mye venting her..

Det ble en fryktelig treeg økt på Femsjøen. Heldigvis har jeg autopilot og den kom virkelig til sin rett når jeg skulle rigge stenger, men også underveis. Slapper litt mer av når du vet at båten kommer til å gå rett freomover selv når du må slippe roret. I tillegg gikk det i NRK radio, strømmet via Sonic Hub'en og ut til høyttalerne i båten. Fikk forøvrig også testet de nye drivankerene jeg har kjøpt. De forrige har jeg fortsatt, men de er relativt små. Får båten ned i 2 knops fart med dem. De nye er større og jeg klarte å få båten helt ned i 1.5-1.6  knop med dem, helt perfekt egentlig.

Nye drivanker, funket perfekt.

Det var oppløftende å se mye fisk på loddet igjen, særlig etter å ha tilbragt en vinter på en nærmest fisketom Oslofjord (har knapt sett fisk på loddet der i vinter). Det formelig vrimlet av både stimfisk og enkeltfisk, men de fleste gikk dypt, stort sett 10m og dypere. Jeg kjørte endel med med "vanlig" ekkolodvisning ved siden av downscan. Synes det er en fin måte å lære seg å tolke ekkoloddbildet på det tradisjonelle ekkoloddet.

Liten fiskestim.
Mer agnifisk, streken som går nedover er dybriggloddet mitt.
Og enda mer fisk...
Nok et eksempel på stimfisk.
Og her tok det virkelig av!
Klart du får forhåpninger når det ser slik ut under båten!

Dessverre ble det en hel dag uten action på Femsjøen. Vel det vil si, det er ikke helt riktig. rundt. 18.00-tiden kom det en kraftig lyd fra knarren på den ytterste stanga som da var farlig nære et skjær utpå sjøen. Og det var ikke en god sånn "nå er det fisk på stanga" lyd. Mer enn sånn "nå har det halvkilo tunge gummidyret ditt satt seg fast i bunn" type lyd... Det kan være veldig effektivt å trolle med gummidyr, men ulempen med dem er at de synker. Så båten må være i bevegelse hele tiden for at du ikke skal sette dem i bunn. Så i mitt tilfelle, når et bait sitter i bunn så har jeg fortsatt 8 stykker ute. Og når jeg da må stoppe båten for å ta opp det ene gummidyret og det blåser og båten driver, ja... Det tok ikke langt tid før knarren begynte å gå på en stang til. Og så en til. Og en til...ja dere skjønner tegninga. Når så i tillegg planerboardsa velger å ta turen inn til båtripa og surre sammen snørene var kaoset komplett... Vel jeg kom greit ut av det likevel. Klarte å holde hodet kaldt (overraskende nok) og fikk til slutt inn alle stengene og gummidyrene unntatt étt. Det var selvfølgelig den halvkilo tunge Linethru Trouten som koster rundt 500kr og som jeg bare fikk brukt to ganger før den endte sine dager på bunnen av Femsjøen.... Kjipt men sånt lærer man av.


Etter denne hendelsen valgte jeg å kaste inn håndkledet og satte baugen hjemover. Fikk testet plasseringen av giveren som til alt hell nå klarer å vise bunn helt opp til 38 knop!

Her ser du TM150 i snaue 32 knop, fint og klart bilde uten støy.

Litt data fra turloggen. 7 timers trolling (uten fisk!), totalt tilbakelagt 12.8 nautiske mil på Femsjøen og brukt 15.3 liter bensin. Det er egentlig ikke så galt forbruk når man tenker på at jeg kjører med en 225 hk utenbords. Klarte også å bryte 40 knops grensa på vei tilbake til brygga (midtfjords vel å merke).

Litt data fra turen.

Alt i alt en fin tur til en fin innsjø selv om fisken uteble også denne gangen. Det er defintivt nok av byttefisk her så at det burde være muligheter for stor gjedde her er det ingen tvil om. Jeg tar nok turen tilbake senere i sommer.


Temperatur i lufta: 1-8 grader (varierte utover dagen)

Temperatur i vannet: 5.7 grader

150 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentarios


bottom of page