top of page

Snømåking, Rauer og testing av kart

Denne helgen var jeg en tur til båten både lørdag og søndag. Lørdagen gikk med til måking av båt samt diverse småjobber med det elektriske anlegget og nettverket i båten, men på søndag fikk jeg tatt meg en tur til Rauer for å forsøke litt trolling etter sei og teste ut både sneller og egenprodusert sjøkart.

Lørdag. På tide å måke...

På søndag spilte værgudene på lag og selv om det var -2 grader i lufta så var det knallblå himmel og veldig lite vind. Flotte forhold på vannet.

Kan det bli bedre?

Jeg rigget to stenger, satte i minnekort med egenprodusert dybdekart/sjøkart og satte kursen for Rauer.

På vei til Rauer

Underveis satte jeg opp en visning på NSS'en som viser mitt eget kart på venstre side og C-Map sitt kart på høyre side av skjermen. Simrad NSS har et veldig fint brukergrensesnitt hvor man kan ha data fra diverse kilder som et eget panel på høyre side av skjermen, et opplegg jeg liker veldig godt. På venstre side har jeg paneler for autopilot og Sonic Hub (mediaspiller). Selv med disse panelene oppe føler jeg det er nok plass til både kart og ekkoloddvisning, merker stor forskjell på 7 tommer skjerm som jeg hadde på HDS'en og 9 tommer skjerm som jeg har nå.

På vei til Rauer, skjermbilde fra NSS'en min. (Kursen som vises er til Eldøya).

Vel fremme ved Rauer var det bare å få satt ut stengene på dypriggen. Kjørte ei stang på 40m og ei på 30m. Må innrømme at forventningene var ganske høye da jeg jo har lest mye om havfiske utenfor Engelsviken og Rauer.

2 stenger rigget.

Dessverre er det bare å melde om at det ikke vil seg helt for meg i vinter, om det er meg som er problemet, eller om det er noe alvorlig galt på ferde i Oslofjorden kan sikkert diskuteres men det er veldig lite fisk å se på loddet også. Etter en times dorging uten å se noe til fisk byttet jeg til et paternostertakkel agnet med makrell. Jeg benyttet anledningen til å endre visning på kartet mitt som for anledningen innehold et eget kartlag med noen utvalgte fiskerisoner samt punkter som viser bunntype.


Kartbildet til venstre viser fiskerisone for sei som et grønt felt og de grå sirklene representerer bunntype, i dette tilfellet stein og blokk.

Jeg driftfisket over flere interessante plasser, var nede på 120 meter på det dypeste. Fant også noen spennende skrenter men fisken lot seg ikke lure. Fikk derimot testet litt kvaliteten på kartet jeg har laget, både ift. antatt dybde mot reell dybde men også hvor godt feltene mine for bunntype stemte. Må si jeg ble postivt overrasket over begge. Slapp søkket ned over felter som var merket som stein og blokk at det var ikke tvil om at det var nettop stein og blokk/berg der søkket traff bunnen. På samme måte var det lang mykere treff mot bunn i de områdene som var merket som leire/slam. Virker lovende og dette tror jeg er en veldig fin måte å finne gode fiskeplasser på hvis man ikke på forhånd har gjort seg kjent med bunnforholdene i områdene man skal til.

Paternostertakkel agnet med makrell... Helt grei utsikt!

Jeg tok også en stopp over Bjørnen, ei grunne som ligger midt i skipsleia. Området er ikke stort, men kartet midt med dybdedata er detaljert nok til at grunna var markert. Jeg tok noen bilder av dette også, grønne områder på kartet midt går opp til 50 meter, 50 meter og oppover er vist med blått. Det er 10m intervaller mellom kotelinjene.

Bjørnen, ei grunne midt i skipseia utenfor Sletter.
Snart midt over grunna, kartet midt er ikke helt på høyden her, gul farge representerer dybde mellom 10-20 meter.
Her har jeg passert toppen på grunna, ekkoloddet viser 33.9 meter og kartet mitt indikerer at her burde det være 36-38 meter. Ikke så galt egentlig med andre ord.

Selvsagt benyttet jeg anledningen til å logge dybder hele turen og disse dataene skal jeg bruke til å oppdatere kartet, neste gang blir nok visningen av Bjørnen mer korrekt.


Det ble altså nok en tur på vannet uten fisk (ja foruten en liten hvitting) men kanskje ikke så rart det blir slik. Det har vært montering og testing av diverse elektroniske duppeditter som har hatt hovedfokuset på turene i vinter, fiske har nok kommet litt i andre rekke.


Turen hjem igjen gikk unna på 25 minutter, må si rekkevidden har økt betraktelig etter overgangen til større båt. Dyrere blir det helt klart med tanke på drivstoff men kjører jeg økonomisk er egentlig ikke forskjellen kjempestor. Nå har jeg i tillegg full kontroll over drivstofforbruket, både kontinuerlig under kjøring men også via turdata og historikk.

Turloggen fra søndag. 0.7 nautiske mil pr. liter er ikke kjempebra, men det er nok sånn passe med groe under båten nå og det gjør nok utslag på drivstofføkonomien.
Mer detaljer fra turloggen. Morro for nerder som meg.

Nå blir et lite opphold fra fisket et par uker og det kan kanskje være like greit. Speidertur til fjellet neste helg. Tror nok jeg har godt av litt avveksling nå. 😄


Lufttemperatur: -2

Vanntemperatur: 3

12 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Kommentare


bottom of page